Читај ми!

Без гаранције за Симатовића

Влада Србије одбила да обнови гаранцију за хашког оптуженика Франка Симатовића, иако му је Трибунал одобрио привремени отпуст из притвора током зимске паузе. Вероватно је проблем у БИА, каже Симатовићев бранилац Михајло Бакрач.

Иако је Хашки трибунал одобрио оптуженику Франку Симатовићу боравак на слободи током зимске паузе, Влада Србије одбила je да Симатовићу обнови гаранцију за привремено пуштање из притвора.

"Претпостављамо да је проблем у Безбедносно-информативној агенцији, јер немамо проблем са Националним саветом за сарадњу са трибуналом, а незванично смо сазнали да ни полиција нема проблема да Симатовићу обезбеди пратњу и обезбеђење током боравка на слободи", рекао је адвокат Михајло Бакрач.

Бакрач је навео да Симатовићеви адвокати не знају зашто држава није обновила гаранцију, али да су незванично сазнали да је Влада Србије прошлог четвртка расправљала о томе и да су неки министри били за то да се изда гаранција, али је већина чланова Владе била против. "Симатовић је дубоко повређен и разочаран, јер његова држава не стоји иза њега", додао је Бакрач.

Бакрач је подсетио да је држава по Закону о сарадњи са Хашким трибуналом дужна да пружи гаранције оптуженицима којима суд одобри привремено пуштање на слободу и да је то чинила више пута и у случају Симатовића, али да није одоговорила на последњи захтев одбране упућен Влади 15. новембра.

"Оваква одлука апсолутно може имати и утицаја на пресуду, јер се шаље порука да оптужени није добродошао у својој држави", рекао је Бакрач.

Адвокат Владимир Петровић рекао је да постоји могућност да претресно веће трибунала нареди држави Србији да Симатовићу обезбеди пратњу и спроведе закон, најавивши да ће одбрана то и тражити од Трибунала.

Адвокати: Симатовић испуњава услове

"Не улазећи у разлоге због којих је оптужен, то је потпуно друго питање, Симатовић као држављанин Србије има право на заштиту своје државе увек и у свим околностима и држава нема право да се оглуши на тај захтев, а тиме су прекршена и његова уставна права", нагласио је Петровић.

Адвокати су навели да Симатовић по закону испуњава оба услова за добијање гаранције, држављанин је Србије и предао се добровољно, што је потврдио и Хашки трибунал.

Некадашњи челник Државне безбедности Франко Симатовић Френки и његов шеф Јовица Станишић ухапшени су 2003. године у акцији "сабља", а Хашки трибунал је против њих подигао оптужницу 3. маја те године док су били у притвору.

Симатовић је из притвора у Београду пребачен у притвор у Хагу, а касније му је у Србији исплаћена одштета због неоснованог хапшења у операцији "Сабља".

Симатовић је Станишић оптужени су за злочине над Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ од 1991. године до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи