Читај ми!

Акција ВБА и Војне полиције

Приведено 12 особа осумњичених за крађу горива из складишта "Умац" код Прокупља, саопштило Министарство одбране Србије. У акцији хапшења учествовали су ВБА и Војна полиција, сазнаје РТС.

Како РТС сазнаје, у акцији ВБА и Војне полиције на сузбијању злоупотребе службеног положаја приведено је више припадника Војске Србије и цивилних лица.

Министарство одбране Србије саопштило је да је привођењем 10 припадника Војске Србије и два цивила из Прокупља осумњичених за крађу горива из складишта "Умац" код Прокупља део шире акције на пресецању криминалне делатности у ВС и Министарству.

У саопштењу се наводе и имена приведених. Реч је о заставнику Зорану Ђондовићу, старијем воднику Далибору Марићу који су осумњичени да су, користећи службени положај руковаоца, отуђили већу количину горива из складишта.

Они су са цивилима Миланом Радошевићем и његовим сином Миљаном као подстрекачима, и уз помоћ осумњичених припадника чуварске службе Срђана Арсића, Горана Ценића, Дејана Вучетића, Драгана Стојановића, Небојше Вељовића, Славише Маринковића, Дејана Миленковића и Љубише Станисављевића, организовали крађу горива у складишту у дужем временском периоду, речено је у саопштењу.

Ухапшени ће после полицијског задржавања од 48 сати, 24. децембра 2011. године уз кривичну пријаву бити предати истражном судији Вишег суда у Прокупљу, наводи се у саопштењу Министарства.

На том случају радило се више месеци, а сумња се да су осумњичени украли гориво вредно око 60 милиона динара.

У акцији су учествовали и Тужилаштво за организовани криминал у Београду и Више тужилаштво у Прокупљу.

Привођење је, истиче се у саопштењу Министарства, резултат интензивне акције Војнобезбедносне агенције, која је отпочела након што је у складишту "Умац", 11. фебруара ове године, откривено да недостаје већа количина горива.

"Анализама је установљено да тло и вода у околини складишта нису загађени. Са циљем утврђивања околности у којима је дошло до овог ванредног догађаја, у разјашњавање случаја, осим ВБА, укључени су и Војна полиција и надлежни органи правосуђа", пише у саопштењу.

Како се наводи, у оквиру мера одобрених од Посебног одељења Вишег суда у Београду, применом савремених оперативно-техничких средстава и методологије, ВБА је у потпуности документовала делатност злоупотребе службеног положаја и открила да је један део горива нестао крађом.

Иначе, 24. фебруара ове године РТС је јавио да је у Прокупљу исцурило 360.000 литара моторног бензина. Војни органи су тада саопштили да је гориво исцурило због кидања вентила на резервоару старом 75 година.

Комисија коју је формирала централна логистичка база Војске Србије установила је да је гориво годинама истицало из резервоара и да је потребно хитно приступити деконтаминацији земљишта. Дренажни вентил постављен је на резервоар, како су рекли, још 1936. године.

РТС је тада незванично сазнао да постоји сумња и да је део бензина украден. Нико од надлежних ту информацију тада није желео да потврди или демантује док војни органи не заврше вештачење.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи