Читај ми!

Случај "Жута кућа": Истрага није стала

Истрага о трговини људским органима на Косову није стала ни у једном тренутку и врло брзо ћемо саопштити одређене резултате до којих се дошло, каже заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић. Тим Еулекса оперативни део истраге започиње у јануару или фебруару, додаје Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је, уочи седнице Савета безбдности на којој је требало да се гласа о нацрту резолуције о трговини органима на Косову, да истрага у Србији о том случају није стала, додавши да ће врло брзо саопштити одређене резултате до којих се дошло.

"Наша истрага није стала ни у једном моменту и истражићемо то до краја. Врло брзо ћемо саопштити неке резултате истраге и надам се да ћемо са Еулексом успети да дођемо и до починилаца тих страшних кривичних дела", рекао је Векарић у Дневнику РТС-а.

Векарић је истакао да има информације да ће оперативни тим Еулекса, на чијем челу је Клинт Вилијамсон, у јануару или фебруару почети оперативни део истраге у вези са тим злочинима.

"Вилијамсон је пре шест месеци дошао на чело тог тима и сад се формира цела та екипа. Охрабрен сам његовим наступом и сарађиваћемо са њим", навео је Векарић. Заменик тужиоца оценио је да је у истрази тог злочина заштита сведока суштински проблем.

"Сведок је кључни чинилац у оваквим истрагама и мислим да је најважније да се направи прецизан механизам за адекватну заштиту људи који се усуде нешто да кажу", напоменуо је Векарић.

Према његовим речима, истражитељима у Србији нису доступни људи са којима могу да разговарају истражитељи Еулекса, као ни места извршења таквих кривичних дела.

"Нећемо стати са нашом истрагом, она веома добро напредује и желимо заједно са Еулексом да дођемо до евентуалног починиоца и утврдимо да ли је тога било на северу Албаније и на Косову и Метохији", рекао је Векарић.

Бруно Векарић је додао да, нажалост, доста тога не зависи од истраге у Србији, за коју је истакао да је "најдаље дошла и допрла до неких нових појмова и отворила неке јасне ствари као што су логори на северу Албаније".

Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин раније је најавио гласање у Савету безбедности о Нацрту резолуције о формирању међународног механизма за истрагу трговине људским органима на Косову, коју су саставиле Србија и Русија, али се тај нацрт данас није нашао на дневном реду седнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи