Читај ми!

Потврђене пресуде за злочин у Зворнику

Апелациони суд у Београду потврдио пресуду Одељења за ратне злочине Вишег суда којом су Бранко Грујић и Бранко Поповић осуђени на шест, односно 15 година затвора. Они су проглашени кривим за депортацију муслимана и неспречавање злочина у Зворнику 1992. године.

У жалбеном поступку пред Апелационим судом у Београду, потврђена је пресуда Одељења за ратне злочине Вишег суда, којом су због злочина у Зворнику Бранко Грујић и Бранко Поповић осуђени на шест, односно 15 година затвора.

Грујић, некадашњи председник такозване привремене Владе Зворника и командант штаба Терироријалне одбране Зворника Бранко Поповић осуђени су првостепено крајем новембра 2010. године због депортације муслиманског становништва и неспречавања злочина на подручју зворничке општине током ратних сукоба 1992. године.

Они су по претходном договору узели за таоце цивиле, војно способне мушкарце из села Дивич, Ђулићи и Клиса и принудно раселили муслиманско становништво из села Козлук.

Поповић је проглашен кривим и због злочина над муслимаским цивилима затвореним у згради зворничког суда за прекршаје, односно због непредузимања мера заштите талаца. 

По оцени Апелационог суда, првостепени суд је правилно закључио да је узимање талаца резултат заједничке усмено донете одлуке у чијем су доношењу учествовали Грујић и Поповић као и да одлуке о узимању талаца и принудном расељењу села Козлук имају војни и политички аспект.

Принудно премештање није могло бити алтернатива да се том становништву не пружи свака врста помоћи ради останка на својим огњиштима, будући да је српска страна у сукобу контролисала ту област, наведено је у образложењу одлуке Апелационог суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи