Читај ми!

УН о трговини органима у среду

Нацрт резолуције о трговини органима у среду пред Саветом безбедности, најавио представник Русије у најмоћнијем телу УН Виталиј Чуркин. Нацрт саставили Србија и Русија.

Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин изјавио је да би у среду у Савету безбедности требало да се гласа о Нацрту резолуције о формирању међународног механизма за истрагу трговине органима на Косову, који би био одговоран највишем телу УН.

На сајту светске организације за среду је предвиђена седница на којој ће једна од тема бити и Унмик. Русија овог месеца председава Савету безбедности УН.

Како је навео руски амбасадор, Нацрт резолуције саставили су пре неколико месеци Русија и Србија.

"Сада смо га обновили и учинили га још прецизнијим и јаснијим", рекао је Чуркин, додајући да су "конкретније формулисане обавезе спрецијалног представника УН и Мисије ЕУ".

Итар-тас наводи, из дипломатских извора, да је Нацртом предвиђено именовање специјалног представника генералног секретара УН, који ће "надгледати истраге" и обезбеђивати везу са Саветом безбедности.

Специјални представник би, у случају потребе, и сам могао да "организује и води истражне активности".

Аутори Нацрта резолуције позивају "све државе и правна лица да сарађују са Еулексом и специјалним представником генералног секретара УН и пружају им помоћ у виду достављања информација, чињеница и докумената који се тичу истраге".

Нацрт, такође, садржи препоруку Еулексу да обезбеди "поуздан систем заштите сведока", наводи Итар-тас.

Агенција подсећа да се Русија залаже за свеобухватну и објективну истрагу навода из извештаја Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији.

Итар-тас цитира представника за штампу руског Министарства иностраних послова Александра Лукашевича који каже да такав став произлази из "крајње незадовољавајуће ситуације у вези са заштитом сведока на Косову, што је потврдио и Савет Европе".

"Те чињенице се и сада игноришу", констатовао је представник руског МИП и додао да "као последица тога долази до ликвидације кључних сведока везаних за илегану трговину људским органима".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи