Читај ми!

Пријава против Илића и Човића

Мајка и сестра убијеног премијера Зорана Ђинђића поднеле кривичну пријаву против Велимира Илића и Небојше Човића, због сумње да су умешани у атентат на Ђинђића. На пријави се већ ради, потврдио тужилац Миљко Радисављевић. Илић тврди да нема разлога за кривичну пријаву, Човић каже да су наводи из пријаве "лажи, неистине и инсинуације".

Мајка и сестра убијеног премијера Зорана Ђинђића поднеле су кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против председника Нове Србије Велимира Илића и бившег потпредседника Владе Небојше Човића због сумње да су умешани у атентат на Ђинђића 2003. године, потврдио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

"Пријава је већ узета у рад и по њој ће одмах бити поступљено", рекао је Радисављевић Танјугу.

Мила Ђинђић и Гордана Ђинђић Филиповић кривичном пријавом од Тужилаштва траже да спроведе истрагу против Човића и Илића, тврдећи да су извршили "кривично дело подстрекивања на кривично дело убиства представника највиших држаних органа".

У пријави коју је и њихово име поднео адвокат Срђа Поповић се, поред детаљног описа кривичног дела, наводе и предлози који докази треба да се изведу.

Међу доказима је и писмо Милорада Улемека Легије, осуђеног на 40 година затвора због убиства Ђинђића, изводи из сведочења припадника земунског клана, као и изводи из изјава тада актуелних политичара.

У пријави се наводи да је, након што је фебруара 2003. године Велимир Илић примио писмо којим га Улемек позива да се укључи у акцију "понављања 5. октобра као општенародног бунта", са садржином тог писма упознао Небојшу Човића, тадашњег потпредседника Владе Србије.

"Они су знали да Улемек припрема напад на уставни поредак, врбује саучеснике и ствара удружење за напад на уставни поредак, да би на место тадашње владе, коју назива поданичком и снисходљивом, довели на власт друге људе који ће водити рачуна о националном достојанству", пише у пријави чије делове преноси агенција Танјуг.

"Затим су обојица свесно пропустили да ово пријаве надлежним државним органима, чиме су извршили кривично дело непријављивања припрема за извршење кривичног дела напада на уставни поредак, које се гони по службеној дужности и за које је прописана казна преко пет година затвора", наводи се у пријави.

Наводи из пријаве

Према пријави, "почетком фебруара 2003. године, Човић је, знајући да Улемек у то време настоји да придобије одређене политичке личности и странке за акцију свргавања тадашње владе и довођења нових политичких структура на власт, приступио договору Милорада Улемека и Душана Спасојевића да уз помоћ припадника земунског клана и Јединице за специјалне операције, изврше атентат на председника Владе Зорана Ђинђића".

"Човић их је, при том, уверавао да ће по убиству он преузети место премијера, а након што је Улемек на то пристао, одржавао је редовни контакт са Улемеком и све до извршења атентата договарао о начину извршења, лично и преко посредника, распитивао се о томе докле се стигло, на који начин ће атентат бити извршен", тврди се у пријави.

Како се наводи у пријави, "Човић је, такође, критиковао неуспели покушај атентата код хале 'Лимес', и нудио да им стави на располагање локацију у Ужичкој улици, прекопута резиденције председника Владе, са које би се могло пуцати на њега".

"Тиме је, заједно са лицима која су већ правоснажно осуђена за ово дело, извршио кривично дело подстрекавања на убиство представника највиших државних органа", наводи се у кривичној пријави мајке и сестре убијеног премијера Зорана Ђинђића.

Адвокат Срђа Поповић, који заступа Милу Ђинђић и Гордану Ђинђић Филиповић, прецизирао је да се кривична пријава темељи на исказима сведока сарадника.

Два главна доказа су искази Дејана Миленковића Багзија из 2006. године и изјава коју је дао у Специјалном тужилаштву Милош Симовић пре седам месеци, који су недавно процурили у јавност, рекао је Поповић за Радио Слободна Европа.

Поповић је навео да су то две сагласне изјаве у свим битним детаљима и у обе изјаве се тврди да је Човић подржавао атентат, да је њима тврдио да ће он након тога постати премијер.

Илић и Човић негирају оптужбе

Лидер Нове Србије Велимир Илић каже да му је жао што је мајка покојног премијера Зорана Ђинђића поднела кривичну пријаву против њега, јер, како је рекао, нема разлога за то.

Илић је навео да је писмо у којем га Милорад Улемек Легија позива да руше поредак, непосредно пред атентат на премијера, дао на увид свим надлежним службама у држави и да не сноси одговорност што нико није реаговао. O писму је, како тврди, обавестио Небојшу Човића, Душана Михајловића и тадашњег премијера Ђинђића.

"Ја сам о писму обавестио Ђинђића. Он ме је позвао на разговор и тада ми је понудио место министра полиције, што сам одбио", рекао је Илић и додао да ни Ђинђић није писмо схватио озбиљно.

Илић каже да је тадашњи министар полиције Душан Михајловић од њега тражио изјаву о писму, као и да је полиција од њега тражила да сведочи о односу Човића са Легијом, што није желео да коментарише.

"Желео бих да се ово рашчисти до краја и да се испитају сви који су били умешани. Много је ствари које су биле сумњиве и које треба разјаснити, а ја ћу учинити колико могу, да бих помогао", навео је Илић.

Улемек је писмо у којем тражи рушење поретка послао "многима који су учествовали у 5. октобру", али га нико осим њега није објавио, тврди Илић.

И некадашњи потпредседник у Влади Зорана Ђинђића Небојша Човић негирао је наводе из кривичне пријаве.

Човић је за Радио Слободна Европа изјавио да адвокат породице Ђинђић Срђа Поповић износи "лажи, неистине и инсинуације" и поручио да стоји на располагању државним органима и свима који желе да обаве разговор са њим.

"То не истичем први пут, већ осам-девет година. Ја верујем у ову државу и њене правосудне органе и не дозвољавам да се вређа моја породица", рекао је Човић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи