Читај ми!

Векарић салушан због Томићеве тужбе

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић саслушан пред истражним судијом, поводом приватне тужбе за клевету коју је против њега поднео бивши начелник Управе за безбедност Војске Србије и Црне Горе Ацо Томић.

Поводом приватне тужбе за клевету коју је поднео бивши начелник Управе за безбедност Војске Србије и Црне Горе генерал Ацо Томић пред истражним судијом Првог основног суда у Београду саслушан је Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић. 

Томић је Векарића тужио због навода у емисији "Проблем", емитованој на телевизији Студио Б 15. новембра прошле године о скривању хашког оптуженика Ратка Младића и учешћу у убиству Зорана Ђинђића.

После получасовног саслушања које је било затворено за јавност, јер је поступак у фази истраге, Векарићев бранилац Анте Бошковић рекао је новинарима испред Палате правде да је Томићева тужба "апсолутно неоснована и апсурдна".

Циљ подношења тужбе, према речима Бошковића, није Векарић, већ Томић на тај начин врши притисак да се обустави преткривични поступак који против њега води Тужилаштво за ратне злочине због сумње да је учествовао у скривање хашког оптуженика Ратка Младића.

Поступак против Томића био је покренут још 2006. у оквиру проширења истраге против "Младићевих јатака" али врло брзо прекинут. Недавно је поново актуелизован у Тужилаштву за ратне злочине.

Томић данас, иако је дошао у суд у пратњи адвоката Горана Петронијевића, није давао изјаву истражном судији, већ ће његово саслусање бити накнадно заказано пошто проучи доказе које је суду доставила Векарићева одбрана.

Адвокат Бошковић очекује да ће тужба против његовог брањеника врло брзо бити одбијена као неоснована. Векарић није желео да даје изјаве новинарима, да се његове изјаве не би схватиле као притисак на суд.

Заменик тужиоца за ратне злоцицне тужен је због навода "да је Томић искористио своје познанство са Војиславом Коштуницом или га на неки начин уценио" да избегне кривично гоњење у случају скривања Младића, као и због наводне улоге у убиству Ђинђића.

Пензионисани војни безбедњак у тужбеном захтеву тражи од суда да наложи читање будуће пресуде у истој емисији, у истом термину.

Томић је у петак пред истим судом добио спор против бившег шефа бироа Владе Србије за информисање Владимира Поповића Бебу који га је у јавности такође повезивао са убиством Ђинђића, иако су против бившег шефа војне безбеднбости правонсажном одлуком суда скинуте сумње. Поповић је због клеветања Томивћа осуђен на новчану казну од 150.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи