Читај ми!

Пронађен горионик у Крагујевцу

Део горионика, који је у недељу украден са "Вечног пламена слободе" у Крагујевцу, пронађен је на ширем подручју спомен-парка "Шумарице", саопштила полиција. За починиоцима се и даље трага.

Крагујевачка полиција пронашла је украсни бронзани део горионика који је 11. децембра украден са "Вечног пламена слободе" испред Музеја "21. октобар" у Спомен-парку у Шумарицама. За лоповима се интензивно трага, потврђено је РТС-у.

Украдени део горионика пронађен је на ширем подручју Спомен-парка "Шумарице" и у току дана биће враћен Спомен-музеју.

Начелник ПУ Крагујевац Иван Ђоровић у изјави за РТС каже да су крадљивци током ноћи оставили украдени део споменика на путу, пошто је полиција у више наврата детаљно претражила околину музеја.

Вршилац дужности директора Спомен-парка "21. Октобар" Златко Милојевић захвалио је полицији на брзом проналажењу украденог предмета који, према његовим речима, нема велику материјалну, али има велику симболичну вредност за грађане Крагујевца и целу земљу.

Музеј није у могућности да постави видео-надзор, али ће предузети друге мере ради заштите споменика, рекао је Милојевић.

Месингани горионик са споменика "Вечни пламен", тежак 30 до 50 килограма, украден је прошле недеље. Тај споменик постављен је 1978. године, а пламен је те године у октобру упалио председник СФРЈ Јосип Броз Тито. Горео је само кратко због недостатка средстава за одржавање.

Министарство културе Србије ове године финансирало је поправку обележја, а министар културе Предраг Марковић је поводом обележавања 70 година од стрељања цивила у Шумарицама 21. октобра поново упалио "вечни пламен".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи