Читај ми!

Претучен Јово Капичић

Некадашњи генерал Удбе Јово Капичић претучен у Београду. Разлози за напад су политички или историјски, каже за РТС Јово Капичић.

Бивши генерал Удбе и народни херој Јово Капичић претучен је у Београду. Капичић је, након прегледа у Ургентном центру, пуштен на кућно лечење, рекао је Танјугу портпарол Клиничког центра Драго Јовановић.

Према његовим речима, Капичић је прегледан на ОРЛ одељењу и има блаже повреде главе, носа и ортопедске повреде, а на своју иницијативу није задржан на лечењу, већ је отишао кући.

Јово Капичић је за РТС рекао да су разлози за напад политички или историјски. "Ја овде важим за Црногорца, за организатора Голог отока и за творца хапшења Драже Михаиловића", рекао је Капичић.

Драган Капичић, бивши кошаркаш, рекао је да је његов отац нападнут у Улици Станоја Главаша у Београду, када га је непозната особа ударила с леђа у главу.

"Пао је на земљу и изгубио свест. Подигли су га неки људи и сада смо на прегледима", рекао је Драган и додао да његов отац није опљачкан и да је случај пријављен полицији.

"Враћао се кући као старац од 93 године и одједном је осетио снажан ударац с леђа. Пао је и изгубио свест. Подигли су га неки људи и био је сав у крви", рекао је Драган Капичић.

У МУП-у су рекли да су упознати са случајем.

Осуде напада

Либерално демократска партија најоштрије је осудила напад на Капичића додајући да полиција и државни органи морају наћи и казнити кривце за овај, али и за све сличне нападе који су постали чести у Србији.

"Насиље, самовлашће и брутални вандализам не смеју постати начин живота у овој несрећној земљи, и зато најоштрије осуђујемо напад на генерала Јова Капичића. Идеолошки ратови се не могу водити и решавати насиљем, нити било ко има право да гази и оспорава вредности слободе и антифашизма на којима морају да почивају темељи наше земље, као што се на тим вредностима развија Европа и траје мир више од 60 година", наводи се у саопштењу ЛДП-а.

У саопштењу се истиче да нема никаквог оправдања за насиље, а да је напад на особу која има скоро 93 године "најобичнији кукавичлук и одвратна последица културе насиља која се овде дуго негује".

Напад су осудили и Хелсиншки одбор за људска права, Центар за културну деконтаминацију и Фонд Биљана Ковачевић Вучо.

"Шокирани смо вешћу о физичком нападу у сред дана на Јована Капичића, човека зашлог у десету деценију живота, који је поново постао 'јавна личност' када је о својој биографији и опредељењима проговорио отворено и без лицемерног улепшавања", наводи се у заједничком саопштењу три невладине организације.

"Улично и свако друго насиље, чији смо свакодневни сведоци, последица су идеолошке конфузије и ревизионистичке климе, којима највише доприносе медији и управо они актери јавне сцене који би морали да профилишу цивилизацијске вредности на којима почива данашња Европа", пише у саопштењу.

Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета такође је осудила напад на Капичића.

"За време трагичног грађанског рата Јово Капичић и његов партизански покрет били су противници Равногорског покрета, али идеолошке разлике и сукоби не могу данас бити разлог за угрожавање било чијег живота, па ни генерала Капичића", изјавио је председник те асоцијације и народни посланик СПО Александар Чотрић, наводи се у саопштењу.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи