Читај ми!

Смањена казна професору

Професор из Смедерева Добрица Живановић осуђен на условну казну од годину дана, због тога што није предузео потребне мере, након чега се утопио ученик. Професор је претходно осуђен на две године затвора.

Професор Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Смедерева Добрица Живановић правоснажно је осуђен на условну казну од годину дана затвора, јер као разредни старешина, током екскурзије у Бечићима 2005. године, није предузео све мере предострожности за безбедно купање ученика у мору.

Живановић је осуђен пошто се А.Ђ, један од ђака непливача, утопио 6. октобра 2005. године око 15 часова на плажи у Бечићима.

Професор је кажњен условном казном с роком провере од пет година пошто је проглашен кривим за тешко дело против опште сигурности. Професор је обавезан да суду на име паушала плати износ од 7.000 динара, наводи се у пресуди објављеној на сајту Апелационог суда.

Живановић је осуђен јер је 6. октобра 2005. године на плажи у Бечићима изазвао опасност за живот ученика јер је као разредни старешина преузео активност високог ризика - купање у мору ученика, иако Програмом екскурзије за осми разред и програмом туристичке агенције то није било предвиђено, наводи се у образложењу пресуде.

Директор школе је на састанцима, пре поласка на екскурзију, забранио одвођење ђака на купање, а професорима рекао да уколико то учине, сносе одговорност.

Живановић, према пресуди, није предузео потребне мере нити је, пре посласка, од родитеља тражио писмену сагласност да њихова деца могу да се купају у мору, као ни писмене изјаве да ли њихова деца знају да пливају.

Својим ученицима непливачима није изричито рекао да понесу средства која ће користити у води да се не би утопили, а доласком у Бечиће, повео је ученике организовано на плажу при том не предузевши све што је потребно за безбедно купање и пливање, због чега се А.Ђ. утопио.

Добрица Живановић је за ово дело био осуђен у јануару 2009. године на две године затвора. Професор тада није признао кривицу, а заменик Окружног јавног тужиоца у Смедереву Гордана Максимовић тада је најавила да ће се жалити на "благу казну".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи