Читај ми!

"Земунцима" плене имовину

На име дугова, против чланова "земунског клана" покренут поступак за наплату више од пет милиона динара и преко два милиона евра. У току принудна заплена и продаја покретних ствари од правоснажно осуђених "земунаца".

Посебно одељење Вишег суда у Београду покренуло је извршне поступке против чланова "земунског клана" за наплату више од пет милиона динара и преко два милиона евра на име дугова из судских поступака током којих су они осуђени на вишедеценијске казне затвора.

Највећи дужник је одбегли "земунац" Милан Јуришић Јуре, са дугом од око пола милиона евра, за њим је Сретко Калинић, затим браћа Милош и Александар Симовић, Душан Крсмановић, Владимир Милисављевић, Милорад Улемек Легија и Никола Бајић.

Тражи се наплата од укупно 5.221.806 динара и 2,1 милион евра дугова из судских процеса у којима је припадницима "земунског клана" суђено за многобројна убиства, отмице и друга кривична дела.

Портпарол Првог основног суда Гордана Вуковић изјавила је Танјугу да су пред тим судом у току поступци извршења по захтеву Специјалног суда за принудну заплену и продају покретних ствари од правоснажно осуђених "земунаца".

У овим поступцима Специјални суд је, према речима Вуковићеве, поверилац који захтева наплату бројних судских трошкова који су били исплаћени из судског буџета током процеса који су се водили против оптужених припадника "земунског клана", а који су после осуђујућих пресуда пали на њихов терет.

Јуришић највише дугује

Највиши износ од 1.752.580 динара и 350.000 еура, према подацима који су објављени на сајту Првог основног суда, Специјалном суду дугује Јуришић коме је због бекства, суђено у одсуству.

Сретко Калинић, према решењима о наплати судских трошкова, суду дугује 1.348.482 динара и 350.000 еура.

Владимир Милисављевић, који је такође у бекству, па је осуђен у одсуству, има дуг од 597.294 динара и 350.000 евра, док дуг Душана Крсмановића износи 602.916 динара и 350.000 еура.

Суд је поднео и два захтева којима тражи заплену и продају покретних ствари, ради наплате дуга од укупно 920.534 динара од некадашњег команданта Јединице за специјалне операције и једног од вођа "земунског клана" Милорада Улемека Легије.

Њему је иначе, у фебруару ове године трајно одузет део куће на Цераку од 178 квадрата, пошто није доказао да ју је стекао законитим приходима.

Сви они суду дугују новац на име хонорара њихових бранилаца по службеној дужности, затим због довођења на претресе из притворске јединице, за лечење у притвору и обављање медицинских анализа, за превођење списа, доласке вештака и сведока у суд.

Казне у специјалном одељењу пожаревачког затвора Забела служе Улемек и Александар Симовић, док је Крсмановић у Сремској Митровици.

Милош Симовић и Калинић су још у Окружном затвору у Београду, где чекају да им се понови суђење за кривична дела која су извршили као приадници земунског клана.

Милисављевић и Јуришић су у бекству.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи