Читај ми!

Украден "Вечни пламен" у Крагујевцу

Непознати починиоци извалили су пајсером и украли горионик са споменика "Вечни пламен слободе" испред музеја у Шумарицама у Крагујевцу.

Са споменика "Вечни пламен слободе" испред музеја "21. октобар" у крагујевачким Шумарицама, украден је горионик вредан неколико стотина хиљада динара, рекао је вршилац дужности директора Спомен парка "Крагујевачки октобар" Златко Милојевић.

Према речима Милојевића, месингани горионик, овалног облика тежак је између 30 и 50 килограма.

"Горионик је имао поуздан систем забрављивања, али га је лопов извалио пајсером", рекао је Милојевић и додао да музеј нема средстава да обнови споменик.

Живомир Смиљанић, председник СУБНОР-а Крагујевац, каже да је крађа горионика знак да "има људи којима ни симболи слободе не представљају ништа кад је у питању њихова лична корист".

Споменик је постављен 1978. године, а пламен је те године у окторбу упалио председник СФРЈ Јосип Броз Тито. Горео је кратко због недостатка средстава за одржавање.

Споменик је обновљен ове године на иницијативу Спомен парка "Крагујевачки октобар" захваљујући Министарству културе које је за уређење уложило милион динара.

На 70. годишњицу страдања ђака и грађана у крагујевачким Шумарицама 21. октобра, пламен на обновљеном споменику запалили су министар културе Предраг Марковић, амбасадор Русије Александар Конузин и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Председник скупштинског Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић оштро је осудио крађу горионика и затражио од полиције да хитно приведе починице.

Оценивши да је реч о вандалском чину, Омеровић је Танјугу изјавио да је "срамота свих нас да је гасни горионик тежак 50 килограма украден".

Омеровић се запитао и "како ћемо назвати овај вандалски чин, само неколико дана пошто је Скупштина Србије усвојила Закон о државним празницима, а којим је 21. октобар утврђен као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату".

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи