Извор: РТС, Танјуг

Први лет "Ер Србије" за Чикаго; Вучић: Линија нас повезује са дијаспором, али и са америчким народом

Линија Београд–Чикаго повезује Србе и Србе, нашу огромну дијаспору, али ће нас повезати и са америчким народом, изјавио је председник Србије Александар Вучић на отварању нове линије "Ер Србије". Кристофер Хил, амбасадор САД, истакао је да "Ер Србија" зближава Сједињене Америчке Државе и Србију.

Председник Александар Вучић и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, свечаним пресецањем врпце на аеродрому "Никола Тесла", званично су отворили први лет националне авио-компаније "Ер Србија" за Чикаго.

"Ово је важан и велики дан за нас, овде има много новинара који нису ни рођени када је престао да постоји лет између Београда и Чикага пре 31 годину. Данас је 'Ер Србија' једина компанија у региону којом можете да летите у два велика америчка града – Њујорк и Чикаго. Не постоји ни боља компанија, ни бољи град за везу са САД. Ако погледате време у које полеће авион, разумећете да он стиже у Чикаго у најбоље време", рекао је Вучић.

Захвалио је америчким партнерима што су "Ер Србији" и у Њујорку и у Чикагу омогућили најбоље могуће услове и што, како је рекао, наша компанија може да задовољи интерес свих људи из региона, да им обезбеди сигурност, удобност и веома брз превоз.

"Од Чикага до Београда лети се мање од 10 сати, а од Београда до Чикага нешто мање од 11 сати. То је невероватна уштеда у времену, када нема преседања, 8.000 километара пређете за тако кратко време", истакао је Вучић.

"Београд–Њујорк данас најпрофитабилнија линија"

Додао је да је лет Чикаго–Београд попуњен све до 3. јуна, а да за лет Београд–Чикаго има још много места.

"Ми смо прве две и по године губили новац на линији Београд–Њујорк, док је то данас најпрофитабилнија линија. Имали смо довољно снаге и стрпљења да издржимо све и данас је то буквално најуспешнија и најпрофитабилнија линија. Верујемо да ће то бити и са Чикагом и то за још мање времена. То је велика ствар за нас", констатовао је Вучић.

Истакао је да је Србија са САД пре 10 године имала трговинску размену од 400 милиона, а данас 1,3 милијарде, упркос великој удаљености.

Констатовао је да то јесу неки успеси, али да верује да трговинска размена са САД може и мора бити много већа.

Навео је да линија са Чикагом повезује Србе и Србе, нашу огромну дијаспору, наше дивне људе који живе у средишњем делу САД, али који ће имати добру конекцију и према Канади, док не отворимо линију за Канаду, према Торонту, али и према западном делу САД, Средњем западу, Калифорнији и свим другим америчким државама.

"Осим Срба и Срба, ово ће нас повезати са америчким народом. Научићемо више о САД, а верујем и они о нама. Велика ствар за Београд и Србију и не морамо да идемо на Франкфурт, Минхен, Беч, Истанбул, ни у један од тих великих градова у које смо увек били загледани. Можемо да идемо из Београда. Огроман успеха за нас и 'Ер Србију', честитам вам на томе", поручио је председник Србије.

"Ер Србија у прва четири месеца остварила све рекорде"

Похвалио је начин на који су реконструисане аеродромске просторије и поручио да ће, када се аеродром заврши, нешто у јуну, а нешто до краја године, то бити убедљиво најлепши аеродром у региону.

Нагласио је да је "Ер Србија" у прва четири месеца ове године остварила све рекорде.

"Преко девет милиона евра профита, а на рачуну има 177 милиона евра у овом тренутку. Ми смо бољи данас него што је ЈАТ икада био у великој Југославији, иако је земља више него три пута мања. Само када се сетим колико је било сумње и неверице на почетку око 'Ер Србије'", рекао је Вучић.

Хил: Ер Србија зближава САД и Србију

Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији, истакао је да "Ер Србија" не само што развија нове дестинације и шири се као компанија, већ и чини нешто што је за њега најзначајније, а то је да зближава Сједињене Америчке Државе и Србију као два народа.

Марек: Велики број летова на тој рути изузетно добро попуњен

Јиржи Марек, генерални директор "Ер Србије", истиче да га радује чињеница да је велики број летова на тој рути изузетно добро попуњен.

"Верујем да ће директна линија између Београда и Чикага бити значајна за Србију и Београд, читав регион Западног Балкана, као и велики број наших сународника који живе и раде у Северној Америци", каже Марек.

Лет "Ер Србије" биће свечано дочекан на чикашком међународном аеродрому "О' Хер", који је један од шест најпрометнијих на свету.

До Чикага, српска национална авио-компанија ће летети два пута недељно: средом и суботом, а од 12. јуна биће уведен и трећи полазак, понедељком.

Читај ми!