Читај ми!

У потрази за чистом енергијом

Србија има велике могућности за инвестирање у обновљиве изворе енергије, а у Европској унији већ најављују улагање у "зелене киловате" створене на овим просторима. Производњом чисте енергије, зарада од извоза струје била би знатно увећана.

Енергетско сиромаштво највећа је кочница развоја светске економије и отварања нових радних места, упозорава генерелни секретар Уједињених нација Бан Кимун. Управо због тога, први човек светске организације сматра да за две деценије струју морају имати сви грађани света. Истовремено, треба имати на уму да је планети потребна чиста енергија. 

На Форуму о европској енергетској будућности у Женеви предочене су могућности градње нових капацитета. Србија је, са ЕПС-овим пројектима обновљивих извора, привукла пажњу инвеститора.

Маздар, највећи светски град "паметне енергије", једини је на свету чији се грађани снабдевају искључиво енергијом сунца и ветра. У њему је и седиште светске Агенције за обновљиве изворе енергије.

Србија има велике могућности за инвестирање у ту област. ЕПС рачуна да нове капацитете добије већ 2015. године.

"Сасвим сигурно биће хидроелектрана на Ибру, ја се надам и на Великој Морави. Ту је и ветар и мале хидроелектране, што даје 100-200 нових мегавата", каже генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић.

Пројекти ЕПС-а заитересовали су инвеститоре и произвођаче опреме. У Европској унији најављују улагање у "зелене киловате" из Србије.

"Видимо да се Србија спрема да постане део европског енергетског тржишта, што је веома добро. Инфраструктура у томе игра веома велику улогу. Србија има централну улогу да те интерконекције буду изграђене и имаће подршку Европе", истиче Филип Лоу, директор Директората за енергетику Европске уније.

Неопходне стратегије развоја

Директор компаније "Маздар" у Абу Дабију султан Ахмед ел Џабер каже да је познато да су обновљиви извори енергије високо рангирани у агенди Србије и да ће ускоро Србија бити занимљива дестинација за инвеститоре у обновљиву енергију.

Државе треба што пре да направе дугорочне енергетске стратегије, засноване на отвореним тржиштима без енергетских монопола. Србија би, производњом чисте енергије, могла значајно да повећа зараду од извоза струје.

"Свугде је глад за енергентима огромна. Увозници су страховито велики – и Турска, Грчка, Италија, Хрватска увезу 30 до 40 одсто дневне потрошње. Ми смо у балансу", каже извршни директор ЕПС-а Братислав Чеперковић.

Европска енергетска будућност, по оцени стручњака, највише зависи, ипак од грађана. Они морају одлучити хоће ли инвестирати у обновљиве изворе енергије или ће живети са нуклеаркама и ризицима које оне доносе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи