Читај ми!

Суморне економске прогнозе

Преливање кризе из света у Србију испољиће се смањењем извоза и инвестиција, оцена је Народне банке. Стручњаци упозоравају да је индустрија већ у кризи. Министарство финансија процењује да ће привреда наредних пет месеци стагнирати.

Почетком године индустрија је бележила раст од пет одсто. Почетком марта уследио је пад, посебно у производњи основних метала и хране.

Видосава Џагић из Привредне коморе Србије каже да је у индустријској производњи први пут дошло до проблема у марту и да се тај тренд наставио.

"Проблеми у земљама региона и других иностраних тржишта, као што је пад тражње, преливају се и узрокују пад индустријске производње, пре свега у прерађивачкој индустрији", наводи Џагићева.

Нинко Тешић из ваљаонице алуминијума "Импол Севал" у Севојну истиче да је тражња за тим ресурсом тренутно за петину мања него крајем прошле и почетком ове године.

Економисте брине и силазни тренд који траје још од почетка кризе 2008. године.

Владимир Вучковић са Економског института каже да је ситуација забрињавајућа и да привреда и даље бележи један силазни тренд у 2011. години.

"Још увек нисмо достигли ниво пре почетка кризе 2008. године", додаје Вучковић.

Министарство финансија процењује да ће наредних пет месеци привреда стагнирати, али се, ипак, очекује да до краја године раст буде 2,2 одсто. Стручњаци упозоравају да ће због кризе у свету бити мањи и извоз и инвестиције.

Планирани привредни раст недостижан 

Економиста Горан Николић сматра да је највећи проблем Србије успоравање еврозоне.

"Мислим да Србија не може да оствари значајне стопе раста и да ће очекивања привредног раста од два одсто ове године, а три наредне, бити недостижна", каже Николић.

Преливање кризе није могуће спречити, али за банке, нема зиме чак и да пропадну њихове матице у другим земљама.

Гувернер Дејан Шошкић истиче да Народна банка води прецизну евиденцију о циркулацији новца и да може брзо и на време да реагује уколико се уоче проблеми који би могли да доведу до дестабилизације домаћег банкарског система.

"Верујем да у великој мери, ако не у потпуности, можемо ситуацију да држимо под контролом и да обезбедимо да домаћи банкарски систем буде стабилнији него у другим земљама", сматра Шошкић.

Гувернер обећање поткрепљује девизним резервама од чак 11 милијарди евра и тиме што имамо флексибилан девизни курс.

Преко курса је, каже Шошкић, могуће повећати конкурентност привреде и ублажити шокове с међународног тржишта.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи