Читај ми!

Инвестиција у хидроелектрани "Бајина Башта"

Заменик премијера Србије Ивица Дачић рекао да енергетски сектор Србије и ЕПС треба да остану у већинском власништву државе. Пуштен у рад други ревитализовани агрегат у хидроелектрани "Бајина Башта".

Енергетски сектор Србије и Електропровреда Србије треба да остану у већинском државном власништву и у тој области је потребно склапати стратешка партнерства и докапитализације у циљу развоја домаће енергитике, рекао је заменик премијера Србије Ивица Дачић.

Задржавање енергетских ресурса у већинском државном власништву не значи да држава треба да има монопол у тој области, већ да располаже одређеним степеном контроле, рекао Дачић на свечаности поводом пуштања у рад другог ревитализованог агрегата у хидроелектрани "Бајина Башта".

У ХЕ "Бајина Башта" започета је и модернизација трећег, од укупно четири агрегата, а укупна вредност тог посла је 77 милиона евра од чега је 30 милиона евра обезбеђено из кредита немачке "КфW" банке, док је 47 милиона евра обезбедила Електропривреда Србије.

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић изјавио је да би требало инвестирати у изградњу петог агрегата.

Шкундрић је напоменуо да би животни век хидроцентрале, после завршетка комплетне модернизације, требало да буде продужен са 30 на 40 година.

Свечаности су и министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић, генерални директор ЕПС -а Драгомир Марковић, други државни и локални званичници, инвеститори и извођачи радова.

Улагање у енергетику Србије је будућност, јер је та област наш највећи ресурс који значајно учествује у бруто домаћем производу земље, оценио је Дачић.

Према његовим речима модернизација ХЕ "Бајина Башта" важан је развојни пројекат за привредни раст Србије.

Заменик премијера истакао је да такви и слични пројекти који се реализују из међународних кредита не значе задуживање ради потрошње, већ је то у функцији развоја.

"У последње време код нас се ствара утисак да се Србија беспотребно задужује, али овде није реч о задуживању ради потрошње, већ се ради о развојним пројектима који су у интересу грађана", прецизирао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи