Читај ми!

Србија атрактивнија од Словеније

Председник словеначке компаније "Горење" Фрањо Бобинац оценио да је Србија као инвестициона дестинација атрактивнија од Словеније. Добру основу за даљи развој би представљало побољшање инфраструктуре, посебно путне и железничке, наводи Бобинац.

Због бољих подстицаја улагачима у погледу отварања нових радних места и пореских олакшица, Србија је можда и атрактивнија од Словеније, изјавио је председник словенске компаније "Горење" Фрањо Бобинац.

"Мислим да би и Словенија од Србије доста тога могла научити што се тиче привлачења страних директних инвестиција", рекао је Бобинац Танјугу.

Први човек најпознатије словеначке компаније сматра да се власти у Србији више боре за инвеститоре, док је и трошак радне снаге, како је рекао, доста атрактиван, јер су плате у Србији знатно ниже него у Словенији.

Бобинац, такође, оцењује да Србија има веома квалитетну радну снагу, образоване инжењере и друге стручњаке.

С друге стране, да би Србија унапредила инвестициони амбијент мора да побољша инфраструктуру, посебно путну и железничку, што ће бити добра основа за даљи развој, не само "Горења" него свих осталих улагача, домаћих и страних, нагласио је Бобинац.

Председник словеначке компаније је подсетио да "Горење" пре пар година почело производњу беле технике у Србији у којој сада запошљава 1.200 људи.

"Почели смо с првом производњом фрижидера у Ваљеву, касније бојлера у Старој Пазови, а сада полако почињемо и производњу у Зајечару, где ћемо у првој фази склапати веш машине, посебно за руско тржиште, па и неки од програма за купатила", истакао је директор "Горења".

Бобинац напомениње да фабрике у Ваљеву и Старој Пазови око 60-70 одсто производа извозе, а да ће тако бити и са фабриком у Зајечару.

"Ми смо желели да будемо схваћени као домаћи произвођачи, јер смо се, на неки начин, овде увек осећали као код куће. Никада се, па чак ни у време неких политичких блокада и са једне и са друге стране, нисмо померали одавде. Увек смо сервисирали наше производе, градили бренд", објаснио је Бобинац.

Бобинац је напоменуо да се за сада не размишља о новим инвестицијама "Горења" у Србији.

Председник компаније је рекао да је после 2009, када је било великих проблема због пада продаје, "Горење" већ прошле године радило веома добро.

Према директоровим речима, ове године је, такође, тешко, али требало би да на крају компанија направи профит са којим ће бити задовољна. Увек се, како каже Бобинац, гледа на то да власици односно деничари нешто добију, затим запослени и на крају да се фирма развија даље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи