Читај ми!

Споран неопорезив део зараде

Унија послодаваца Србије саопштила да је Влада Србије прекршила Социјални споразум и изиграла привреду, јер није испунила уговорну обавезу да од 1. октобра неопорезиви део зараде подигне на 10.000 динара. Министар Љајић најављује решење проблема у наредне две недеље.

Шест месеци од потписивања Социјално-економског споразума којим су Влада, послодавци и синдикати преузели обавезе којих ће се, због превазилажења кризе, придржавати до краја године, Унија послодаваца саопштава да га је Влада изиграла.

Послодавци кажу да иако је договорено, неопорезиви део зараде није повећан на 10.000 динара од 1. октобра. Првобитно, то повећање требало је да важи од 1. јуна, заједно са повећањем минималне цене рада.

Највећи домет споразума је јунско повећање минималне цене рада на 102 динара по сату. Послодавци су тада одрешили кесу и, заузврат, тражили да се неопорезиви део зараде са 7.300 динара повећа до минималне зараде од око 18.000 динара.

Предлог је одбијен и договорено је да се уз додатне прорачуне неопорезиви део повећа највише до 10.000 динара.

"Сад је октобар још немамо ни наговештај хоће ли се заиста повећати неопорезиви део зараде", каже Небојша Атанацковић, из Уније послодаваца Србије.

На питање зашто су се одлучили да саопштењем разреше тај проблем а не директним контактима у влади, Атанацковић каже да нису вршили посебне притиске и очекивали су да се оно што је потписано, извршава и због тога су хтели да скрену пажњу јавности али и Влади да испоштује оно што је рекла.

Подршка синдиката

Синдикати подржзавају захтев послодаваца. Очекују да пореско растерећење предузећа отвара радна места.

"Изгледа да Влада или има проблем са обрачунима, са математиком или жели да нађе начин да изигра овај споразум, јер ово је кључно за послодавце а кад је често кључно за послодавце онда је и за нас", каже Бранислав Чанак из синдиката "Независност".

Надлежни министар најављује решење проблема у наредне две недеље.

Министар за рад Расим Љајић каже ће предложити да неопорезиви део зараде буде 10.000 динара, али је зато потребна измена закона, а у наредних 15 дана ће предложити да тај закон буде у скупштинској процедури и нада се да ће бити изгласан.

Представници Владе, послодаваца и синдиката састаће се већ у понедељак, како би припремили следећу седницу Социјално-економског света. Поред повећања неопорезивог дела плате, врућа тема биће и дуго најављивано скраћење рокова плаћања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи