Читај ми!

НБС: Кредити и пензионерима

Народна банка Србије препоручује банкама да промене опште услове пословања и укину старосну границу,због које старији грађани не могу да користе многе банкарске услуге.

Пословним банкама Народна банка Србије (НБС) препоручила je да преиспитају и промене опште услове пословања, да би отклонили старосну дискриминацију.

На састанку у НБС са представницима банака је указано да је пракса појединих банака да неке банкарске услуге нису доступне старијим грађанима, супротна Закону о забрани  дискриминације и Закону о заштити корисника финансијских услуга.

НБС је саопштила да је препоручила пословним банкама да преиспитају и промене своје одредбе о томе, уз уважавање одговарајуће процене ризика, као и да размотре и могућност увођења нових производа, укључујући и производе дугорочнијег карактера.

Препоруке централне банке, како је истакнуто у саопштењу, "наишле су на позитивну реакцију присутних представника банака".

НБС је саопштила и да је препоручила пословнм банкама да  камате на девизну штедњу које буду одобравале поводом Светског дана штедње, 31. октобра, до краја године не одступају значајније од просечних камата на те депозите.

Представници НБС су на састанку указали банкарима да би камата на штедне улоге веће од просечних - којима банке у "Недељи штедње" привлаче штедише, допринеле и већим каматама на кредите и расту ризика у банкарском сектору.

"Не занемарујући значај слободног тржишта и конкуренције,  транспарентног пословања, као и аутономије пословних банкарских стратегија, Народна банка је препоручила банкама да избегну неодрживе осцилације каматних стопа, које потенцијално креирају скупе изворе финансирања у банкарском систему и ликвидносне дебалансе", истиче се у саопштењу НБС.

Централна банка очекује да њена препорука утиче на "постизање одрживог нивоа каматних стопа, који ће допринети и смањењу цене услуга банкарског сектора, укључујући и камате на кредите".  Банкама је препоручено и да појачају активности на прикупљању динарске штедње што би, како је навела НБС, допринело већој стабилности банкарског сектора.

Банке у Србији су у "Недељи штедње" протеклих година нудиле су камате на штедне улоге знатно веће него у региону, које су се кретале и до 16 одсто на динарске улоге и до девет одсто на девизне улоге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи