Читај ми!

Г20 у Паризу о кризи

Финансијска криза еврозоне тема скупа Групе 20 који је одржан у Паризу. Економисти и званичници оцењују да су потребна већа средства за помоћ како би се спречило преливање кризе у снажније европске економије, попут Италије и Шпаније.

Министри финансија из Групе 20 развијених земаља и земаља у развоју расправљали су данас да ли земље еврозоне саме треба да преузму на себе дужничку кризу у неким од чланица или би остатак света требало више да помогне.

Међународни монетарни фонд за сада обезбеђује трећину средстава за пакете помоћи Грчкој, Ирској и Португалу.

Док неке земље, међу којима и САД, наводе да Европа има довољно новца да помогне презадуженим земљама, друге траже више подршке од остатка света уз аргумент да би проблем с евром могао цео свет да врати у рецесију.

Тржишта су претходних дана била охрабрена надама да ће 17 чланица еврозоне изнаћи договор за агресивније решење до самита ЕУ 23. октобра и састанка Групе 20 почетком новембра.

Сваки такав договор биће веома скуп, оцењује агенција АП и додаје да еврозона поред јачања слабих банака мора да нађе стратегију којом би се спречило да велике привреде попут Италије и Шпаније не буду следеће на реду за међународну помоћ.

За то је потребно да Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФСФ), који располаже са 440 милијарди евра, ускоро почне да купује обвезнице тих земаља на тржишту чиме би се одржала њихова цена и смањили трошкови позајмљивања.

Већина економиста, као и све више европских званичника, верује да је ЕФСФ исувише мали за стабилизацију Италије и Шпаније, и за докапитализацију проблематичних банака.

Постоји и жеља да ММФ више учествује у том процесу, али би то могло наићи на отпор, а, како наводи агенција АП, биће потребне и промене у прописима ММФ-а.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је новинарима уочи скупа да ММФ има довољно средстава, али и да "Европљани треба да се побрину за највећи део тог задатка".

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер назначио је данас да је за подршку ММФ-а, али и нагласио да Европа има довољно новца да сама реши своје проблеме.

Гајтнер се успротивио повећању средстава ММФ-а, што ће можда бити потребно ако та институција буде имала активнију улогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи