Читај ми!

Учинак економских дипломата

Једна од светлих тачака српске економије је константан раст извоза, чему доприносе и економски изасланици. Иако је сваки девети од 10 евра од извоза зарађен у земљама ЕУ, глобална криза налаже и тражење нових тржишта.

Србија од почетка године бележи пораст извоза за 20 одсто. Највећа стопа размене остварена је са Немачком, где је извоз већи за скоро 30 одсто, а увоз 17 одсто, па је та земља по размени са Србијом одмах иза Руске Федерације.

За добре резултате делимично су заслужни представници Привредне коморе Србије (ПКС) и економске дипломате, о чијем би годишњем извештају о раду требало да се изјасни и Влада Србије.

"Могу да кажем шта су резултати појачане економске дипломатије у Немачкој, пре свега захваљујући раду колега које су ангажоване у генералном конзулату у Штутгарту и генералном конзулату у Минхену, поред амбасаде у Берлину. Мислим да можемо да будемо задовољни развојем билатералне сарадње са Немачком", каже Александар Ивковац, економски саветник Амбасаде Србије у Берлину.

Иако је сваки девети од 10 евра од извоза зарађен у земљама Европске уније, глобална криза налаже појачање старих и тражење нових тржишта.

"Суштина је у чувеном '3К', значи количина, квалитет, континуитет и наравно цена", каже Вера Видовић, представница ПКС у Аустрији и додаје да је занимљиво свако тражиште где можемо да задовољимо те критеријуме.

Међутим, како привући више инвестиција када странци детаљно знају наше слабости?

Адолф Велт Месер, из Немачке каже да је тржиште Србије због кризе веома брзо ослабило и сада се веома споро опоравља. "Ипак, највећи проблем је неликвидност, посебно малих потрошача. То значи да нису проблем пројекти, већ ризични потрошачи", каже Велт Месер.

Највећа зарада, од две и по милијарде долара, остварена је извозом пољопривредних производа, првенствено у Руску Федерацију.

"Извоз у Русију је порастао у последњих пар година скоро дупло. Ми ове године практично имамо пораст од 68 одсто у односу на период од пре две године и тај тренд се наставља", каже Радојица Сретеновић, саветник ПКС у Москви.

Оцена учинка економских дипломата тек ће уследити. Прави тест се ипак очекује идуће године, када нас запљусне талас економске кризе из Европе и Америке, па би уз европске земље све више требало да размишљамо о економским дипломатама за Азију и Јужну Америку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи