Читај ми!

Словачка ипак штити евро

Словачки парламент, из другог покушаја, ратификовао нови заштитни механизам за евро. Последња чланица еврозоне омогућила повећање средстава и гаранција у фонду за заштиту евра на 440 милијарди евра.

Гласовима три странке владајуће коалиције и опозиционих социјалиста из странке бившег премијера Роберта Фица словачки парламент је, из другог покушаја, ратификовао нови заштитни механизам за евро (ЕФСФ).

За ЕФСФ гласало је после врло кратке дебате 114 од 148 присутних посланика, а 30 је било против.

Против су углавном били посланици партнера у влади, либералне странке "Слобода и солидарност", који су у првом покушају у уторак ратификацију блокирали и тиме оборили владу премијерке Ивете Радичове.

Словачка тако као последња и једина од 17 чланица еврозоне више не блокира повећање средстава и гаранција у фонду за заштиту евра на 440 милијарди евра.

Посланици словачког парламента претходно су усвојили закон о скраћењу мандата овог сазива једнодомног словачког парламента и расписивању ванредних парламентарних избора за 10. март.

Ванредни избори су били цена коју је тражио бивши премијер Роберт Фицо, а влада без либерала морала је да је плати.

То је било неопходно како би Словачка избегла даљу међународну бламажу и изолацију и како би гласовима опозиционих социјалиста ратификација ЕФСФ прошла.

"Четири коалиционе странке, резултат ваше сујете: биће ЕФСФ плус као бонус Роберт Фицо. Хвала лепо", поручио је на плакату који је изнео за говорницу лидер мале странке Обични људи Игор Матович, чији кандидати су на изборима пре година дана у парламент ушли на листи либерала.

Лидер либерала, председник парламента Рихард Сулик, као и његови посланици били су против тога да се поново гласа о заштитном механизму за евро и запретили су да ће од Уставног суда затражити да поништи ратификацију.

Председник Иван Гашпарович требало би сутра да повери премијерки пале владе, Радичовој да води земљу до превремених избора, а на њен предлог опозове министре из редова либерала.

Они одбијају да оду сами, премда је и Сулику и њима премијерка поручила, чим су оборили владу: "Буди мушко, поднеси оставку сам".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи