Читај ми!

Русија и Кина за стабилност економије

Никада бољи односи Русије и Кине и никада већи интерес за јачањем политичке и економске сарадње, оценили су у Пекингу председници влада две земље.

Русија и Кина, чија се трговинска размена мери стотинама милијарди долара, спремне су да допринесу стабилности светске економије, закључили су у Пекингу премијери Владимир Путин и Вен Ђабао.

Дводневну посету Кини, првој земљи у коју је отишао после објаве да ће се поново кандидовати за председника, Путин је крунисао уговорима о привредној сарадњи, вредним седам милијарди долара.

Путин није крио апетите за што већим продором руске робе и енергената на тржиште најмногољудније земље. Са собом је повео 160 привредника, међу којима су били директори Гаспрома, Росњефта, Русала итд.

"Као што знате, неке земље, укључујући и САД и Европу, суочене су са економском нестабилношћу. Имајући то у виду, сарадња Русије и Кине допринеће стабилности светске економије и донеће корист свима", рекао је Путин.

Два привредна "џина" све су гласнија у међународној арени, што су показали и двоструким ветом на санкције Сирији у Савету безбедности Уједињених нација. Две земље све се више окрећу и трговинској размени у националним валутама.

Премијер Кине Вен Ђабао каже да је састанак са премијером Путином био плодоносан.

"Уверен сам да ће ојачати кинеско-руске стратешке односе и продубити наш развој у свим областима", рекао је Ђабао.

Без коначног уговора о гасу

За Русију, првог светског произвођача енергената, извоз на кинеско тржиште посебно је значајан, јер је Кина највећи потрошач нафте и гаса. Ипак, несугласице око цене, разлог је што две земље још нису потписале коначни уговор о испорукама гаса.

"Рекао сам кинеском премијеру да купци желе да набаве природни гас по нижој цени, а да продавци желе да га продају по вишој. Ми се у влади не бавимо тим бизнисом, то је посао компанија. Верујем да ће успети да се договоре у обостраном интересу", истакао је Путин.

Руски Гаспром планира да започне испоруке гаса у Кину крајем 2015. године.

Економски аналитичар Александар Морозов сматра да уговором са Кином Русија диверсификује извозне руте за нафту и природни гас.

"Знамо да је ситуација на европском тржишту гаса и даље нејасна и да постоје алтернативни правци. За Русију су зато доступност и могућност транспорта гаса у Кину веома важни, имајући у виду потенцијале кинеске економије", оцењује Морозов.

Кина је прошле године постала главни спољнотрговински партнер Русије. Москва и Пекинг намеравају да у наредних пет година повећају међусобну размену на више од 100 милијарди долара, а да је до краја деценије удвоструче.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи