Читај ми!

Привреда чека датум преговора

У финансијском сектору ће се веће промене видети тек кад Србија започне преговоре са ЕУ, оцењено у емисији "Око економије" на РТС-у. Препорука Европске комисије донеће сигурност у пословању и повољније каматне стопе, кажу стручњаци.

Озбиљнији ефекти у финансијском сектору видеће се тек у тренутку када Србија уђе у преговоре са Европском унијом, изјавио је гостујући у емисији Око економије Горан Питић, председник Управног одбора "Сосијете женерал банке".

Питић оцењује да је то што је Европска комисија препоручила да Србија добије статус кандидата добра вест и да је очекивана, али да неће битно променити пословни амбијент у Србији.

Председник Извршног одбора "Ерсте банке" Славко Царић сматра да се кредитни рејтинг Србије неће битно променити након препоруке. Царић додаје ће се рејтинг повећавати како се Србија буде приближавала ЕУ и као добар пример за то навео Словачку.

"Нама кандидатура од данас до сутра неће донети много бољи кредитни рејтинг. Оно што ће нам донети је бољи пословни амбијент. Донеће нам европске законе, донеће нам сигурност у пословању, а то ће као последицу довести до тога да ће цена задуживања, односно ризик пословања у Србији, бити мањи и самим тим ће каматна стопа бити боља", рекао је Царић.

Горан Питић је истакао да је пословни свет у Србији, кад је реч о стању пословног окружења, критичнији од Европске комисије, "јер се суочава са свакодневним проблемима и показује нестрпљивост по питању динамике решавања пословних проблема".

Иако је у извештају Европске комисије напоменуто да постоје помаци у разним областима, Питић сматра да пословну климу оптерећују много већи проблеми, пре свега примена закона.

"Под притиском смо донели неке важне законе, али постоји неусклађеност закона, постоји непостојање подзаконских аката, постоји колизија појединих законских решења, постоји спреченост да се до краја изведе гиљотина прописа, а зна се да она доноси уштеде. Постоји и питање извршења судских одлука, питање корупције", наводи Питић.

Горан Питић не очекује да ће доћи до суштинског заокрета у политици Владе Србије, када је реч о стварању нове пословне агенде, јер, како наводи, Србију оптерећују други проблеми и због тога што нас ускоро очекују избори. Нова влада ће, како очекује, имати више храбрости и одговорности да озбиљније уђе у реформске потезе.

Бољитак за предузећа и пољопривреду

Славко Царић из "Ерсте банке" сматра да ће помоћ од 250 милиона евра, који је ЕУ у свом буџету определила за Србију, допринети да мала и средња предузећа, као и пољопривредници осете бољитак.

"Ја видим да ћемо мало боље живети, да ћемо видети више новца, више помоћи и можда повољнијих кредита", рекао је Царић.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић оценила је у емисији да је теоретски могуће да Србија већ децембру добије датум за почетак преговора уколико направи изузетан напредак у испуњавању постављеног услова.

"Рекла бих да смо на прекретници. Не бих то баш временски одређивала, јер Србија је по некима већ деценију у том процесу и јако је незахвално процењивати колико то може да траје, јер зависи од земље до земље. Али почетак преговора је свакако прекретница, јер ту се улази у веома интензивну комуникацију са европским институцијама", каже Маја Бобић.

То подразумева, како наводи, свакодневно праћење онога шта се спроводи. "То је изузетно важна фаза која може да потраје. У случају Хрватске је трајала шест година", изјавила је Бобић.

Маја Бобић истиче да је кључни приоритет Србије нормализација односа са Косовом, како је то навела Европска комисија, али додаје да то није једини услов.

"Када се мало боље прочита, види се да постоји низ аспеката тог кључног услова. Један је наставак сарадње са Еулексом, наставак дијалога, почетак спровођења и наставак спровођења онога што је већ договорено на претходним рундама преговора и то је заиста комплексно питање", закључила је Маја Бобић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи