Читај ми!

Кризни план за еврозону

Државе треба да помогну банкама које су угрожене због кризе у еврозони, али тек када оне искористе сопствене изворе. Позајмица из европског фонда је последњи корак, упозорио Жозе Мануел Барозо. Председник Европске комисије истиче да банке које немају довољно капитала треба спречити да исплаћују дивиденде и бонусе.

Европске банке морају хитно да се докапитализују како би могле да изађу на крај са дужничком кризом у зони евра, рекао је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Представљајући нови кризни план у Европском парламенту, Барозо је рекао да би банкама, које је подржао европски фонд, требало забранити да исплаћују дивиденде и бонусе од новца које добију од ЕУ.

"Банке које немају довољно капитала треба спречити да исплаћују дивиденде и бонусе. На првом месту морају да користе сопствене изворе. Ако затреба, новчану подршку могу да им пруже владе, а позајмица из европског фонда је последњи корак", истакао је Барозо.

У европским финансијским круговима постоји страховање да би банке, које су кредитирале проблематичне чланице еврозоне попут Грчке, могле да претрпе велике губитке.

Таква неизвесност приморава банке да смањују кредитирање, како међусобно, тако и у широј економији, што прети да еврозону поново гурне у рецесију.

Барозо је указао да банке, уколико нису у стању да прибаве капитал на тржишту, треба да добију помоћ влада које имају право да затраже новац из фонда еврозоне за спасавање финансијски угрожених чланица.

Стални фонд ЕУ за спасавање, Европски механизам за стабилност, требало би средином 2013. године да наследи привремени Фонд за финансијску стабилност.

Међутим, председник Европске комисије затражио је да Европски механизам за стабилност буде активиран годину дана раније.

Европски механизам за стабилност, за разлику од садашњег фонда, захтева да приватни инвеститори преузму на себе део губитака по владиним обвезницама уколико нека од чланица еврозоне мора да отпише део свог дужничког терета.

Предложено је и да се Европској комисији и Европском савету прошире надлежности, како би могли да интервенишу у припреми националних буџета и у надгледању њиховог спровођења.

"Само ћемо на тај начин бити у стању да уверимо наше грађане, наше партнере и тржишта да имамо решења за изазове са којима се суочавају све економије", закључио је Барозо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи