Читај ми!

(Не)повољна Недеља штедње

Да ли ће бити уобичајеног новембарског надметања каматама за штедњу, банкари још нису одлучили. Гувернер упозорава да банке не би требало да дају превисоке камате, јер је то један од узрока високих камата на кредите.

У Недељи штедње камате неће бити много веће, и то не због препоруке гувернера Дејана Шошкића, већ због рачунице самих банкара. Међутим, познаваоци прилика кажу да ће сигурно бити неких које ће понудити знатно више камате.

Шошкић је оценио да банке не би требало да дају превисоке камате на депозите у Недељи штедње, јер је то један од узрока високих камата на кредите.

"Камата је пет одсто, ићи ћемо на малу маржу, јер паре су скупе кад нисте ослобођени обавезне резерве. Узмите кредит у девизном знаку са десет одсто, то је прескупо, немате коме да дате", истиче Петар Стефановић из КБЦ Банке.

Ипак, већина банака се за сада не изјашњава о понуди у Недељи штедње.

"Мислимо да је рано износити ставове о препоруци која још није у потпуности формулисана и представљена банкама. Као и до сада, ми ћемо поштовати све препоруке НБС", саопштила је Еуробанк ЕФГ.

У саопшењу наводе да већ неколико година своју понуду у Месецу штедње базирају на атрактивним производима, а не на неодрживо високим каматним стопама.

О каматама одлучују банке

Док се у еврозони за штедњу до годину дана плаћа 1,7 одсто, код нас је просечна камата четири одсто. У зависности од сопствене ликвидности, свака банка одлучује колику ће камату понудити.

"Људи који имају значајне депозите у банкама су размажени. Ако су прошле године имали 6,5 или седам одсто, они ће захтевати то и ове године, њих ликвидност и рекламе не интересују", каже Мирослав Маринковић са Економског института.

Ако то не добију, наћи ће банку која ће плаћати високу цену, али је, према речима Маринковића, питање колико је то сигурно и шта се крије иза тако велике цене. 

Трку у којој се сваке године нуди превисока цена за штедњу, јер се не зна шта ће понудити конкуренција, гувернер ће овога пута покушати да спречи.

"Све је то у реду и слободно тржиште и конкуренција, али ако ви гурате навише своју просечну цену финансирања, она ће да гура навише и каматне стопе кредита. Онда ћете бирати ризичније пројекте који могу да врате ту камату, а то онда значи да расте ниво ризика у банкарском систему, а то није добро", каже Шошкић.

Гувернер истиче да преливање кризе из света у Србију није могуће спречити. Док, како каже, стабилност банака није угрожена, економска активност ће се смањити пре свега због мањих могућности за извоз и застоја страних инвестиција.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи