Читај ми!

Петина радника у сивој зони

У Србији, према проценама, између 500.000 и милион људи ради на црно. Учешће сиве економије прелази 40 одсто друштвеног производа. Држава, због тога, годишње губи између милијарду и милијарду и по евра.

Сива економија је системски проблем, закључак је учесника округлог стола "Како смањити неформалну економију и рад на црно". Предлози решења кретали су се од пооштравања казни за оне који запошљавају раднике на црно и промена Закона о раду, до унапређења инспекцијског надзора и ефикаснијег процесуирањем пријава.

"Шта ћу ако изгубим и ово", објашњавају радници, из искуства синдиката, због чега не пријављују уколико раде у сивом сектору.

Представници послодаваца и синдиката који су учествовали на скупу сложили су се да је за постојање сиве економије најодговорнија држава, која, како су истакли, толерише и подстиче сиву економију.

"Држава на тај начин, толерисањем сиве економије, купује социјални мир", истиче председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић.

Још један округли сто на стару тему овог пута изнедрио је нови предлог за смањење рада на црно – оснивање још једне агенције. Помоћница министра за рад Радмила Букумирић-Катић каже да би та агенција запошљавала и изнајмљивала раднике послодавцима према потреби.

Чини се, међутим, да стручњацима, али ни послодавцима, није баш најјасније зашто би се они који су до сада некажњено запошљавали раднике на црно, убудуће тражили раднике у агенцијама.

"Овај предлог водиће директно повећању сиве економије, ако економије уопште буде. Ви имате да су 66 одсто порези и доприноси, нема привреде у Србији која то може да плати", истиче економиста Мијат Лакићевић.

Држава Србија је изузетно скупа и сваке године послодавцима уводи нове намете и тако их тера у сиву економију, оценио је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

"Овде смо чули да држава губи. Нажалост, чини ми се да држава не губи, губе они делови државе који плаћају за оне који не плаћају, држава себе намири", наглашава Атанацковић.

Доста замерки чуло се на рад инспекције која би требало да се бори против сиве економије.

"Инспектори када нађу непријављене раднике, они издају налог да их одмах запосле. Послодавци их запосле, али их после неког времена отпуштају и то нема ефекта", каже Радмила Букумирић-Катић.

Како би што више радника из сиве превела у легалну зону, држава послодавце који запосле онога ко не ради најмање пола године ослобађа плаћања доприноса, а порез на зараде мањи је за 30 одсто.

Те дажбине се не плаћају за млађе од 30 и старије од 45 година. Међутим, током прва три месеца од увођења те мере запослено је свега 2.500 људи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи