Читај ми!

Шошкић: Инфлација у опадању

Гувернер Дејан Шошкић очекује пад инфлације на годишњем нивоу. Превисоке камате на депозите у "Недељи штедње" довеле би до поскупљења кредита, упозорио гувернер.

Народна банка Србије очекује наставак смањења инфлације у Србији, рекао гувернер Дејан Шошкић и додао да ће крајем септембра инфлација на годишњем нивоу бити једноцифрена. 

"Цене хране су стабилизоване, раст регулисаних цена је успорен, а на тржишу се може уочити релативно ниска агрегатна тражња тако да не очекујемо додатне притиске и верујем да ће дезинфалторни фактори бити доминантни", рекао је Шошкић на конференцији за новинаре.

Гувернер је истакао да је инфлација у последњем тромесечју око нуле и да се може рећи да је маркоекономски систем Србије повратио стабилност у погледу кретања цена.

Према резултатима анкете, додао је Шошкић, инфлаторна очекивања су почела да падају и у октобру су са осам одсто пала на седам одсто. 

Шошкић је изјавио да је референтна каматна стопа снижена за 0,5 процентних поена на 10,75 одсто и да се може очекивати наставак кретања референтне каматне стопе у складу са кретањем инфлације у Србији.

Раст бруто домаћег производа (БДП) у 2011. години биће 2,5 одсто, оценио је гувернер, пре свега на бази раста приватних инвестиција.

Према његовим речима, Србија још није достигла ниво БДП-а пре кризе 2008. године, али би, уколико не буде великих привредних шокова на међународном тржишту, Србија у наредној години могла да поврати преткризни ниво привредних активности.

Шошкић је додао је да у првом тромесечју 2011. године забележен раст БДП-а од 1,6 одсто, у другом тромесечју забележен је пад од 0,5 одсто, а у трећем тромесечју се очекује раст БДП-а од 0,5 одсто због добре пољоприврдне сезоне.

Ниже камате у Недељи штедње

Гувернер је изјавио и да се очекује нешто већи дефицит текућег рачуна који би требало да буде око 7,6 одсто БДП-а у овој години пошто ће економски раст бити углавнох заснован на инвестицијама.

Према речима Шошкића, курс динара је стабилизован од краја јула, а стабилним кретањима на девизном тржишту допринело је и склапање стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Шошкић је оценио да банке не би требало да дају превисоке камате на депозите у "Недељи штедње", јер је то један од узрока високих камата на кредите.

Шошкић је рекао да су камате које су нуђене прошле године у "Недељи штедње", биле превисоке, највише у региону и да би ове године требало да буду ниже.

Како је прецизирао, НБС неће администартивним мерама одређивати ниво камата на штедњу, а кроз договор и сарадњу НБС и банака би требало да се отклоне ризици сувише високих камата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи