Читај ми!

Успоравање привредног раста

Ребаланс буџета је неопходан, јер најновији подаци показују да се привредна активност успорава, каже за РТС председник Фискалног савета Павле Петровић. Привредни раст ће бити два одсто, али постоји могућност да буде и мањи, упозорава Петровић.

Председник Фискалног савета Павле Петровић истиче да је ребаланс буџета био неопходан, јер најновији подаци, закључно са септембром, показују да се привредна активност успорава, са реалним растом од два одсто, али уз могућност да тај раст буде и нешто мањи.

Предлог ребаланса буџета наћи ће се пред посланицима сутра, а како каже Петровић, неки расходи, пре свега за плате и пензије, значајно су се повећали због веће инфлације.

Ребаланс је, како је навео, због тога неопходан, као и због договора са ММФ-ом и испуњавања циљева за 2011. у погледу дефицита.

Расходи су смањени за три милијарде динара, а приходи за око 20 милијарди, а дозвољени минус у републичкој каси повећан је за 22 милијарде динара.

Петровић сматра да је мање издвајање за капиталне инвестиције изнуђена мера и да би капитални расходи требало да буду главни канал за стимулисање привредног раста.

Штедња од око осам милијарди на капиталним расходима подудара се са трошком који републички буџет има због измена Закона о финансирању локалне самоуправе, каже Петровић.

Коментаришући то што се држава задужила емитовањем еврообвезница уз камату од 7,25 одсто, Петровић наводи да се Србија још налази у прихватљивој зони задужености од 43,5 одсто БДП-а.

Председник Фискалног савета додаје да не постоји опасност да јавни дуг премаши границу од 45 одсто БДП-а, али истиче да није одрживо системски се ослонити на међународно финансирање домаћих дефицита по тако високој стопи, јер би то значило да Србија мора да има стопе раста привреде од око пет одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи