Читај ми!

Шанса у регионалној сарадњи

Идеја о повезивању највећих компанија у региону, због економске кризе, долази у правом тренутку, рекао за РТС члан Управног одбора "Боинга" Мајк Зафировски. Политичари све мање причају празне приче, а више раде на унапређењу услова за бизнис, истиче Зафировски.

Због економске кризе, идеја о повезивању највећих компанија у региону долази у правом тренутку, рекао је у интервјуу за РТС члан Управног одбора америчког авиогиганта "Боинга" Мајк Зафировски.

После окупљања највећих бизнисмена из региона ове недеље у Аранђеловцу, сматра да је највећи изазов, али и предност, то што могу заједно да се такмиче на другим тржиштима.

Одговарајући на питање колика је подршка политичара развоју економије, Зафировски је рекао да политичари све мање причају празне приче, а више раде на томе да унапреде услове за бизнис.

"Многи политичари су економију раније сматрали нечим што се развија само од себе, готово као споредну ствар", објашњава Зафировски, али ипак истиче да и владе региона све више пажње посвећују условима пословања.

"Међутим, није на владама да кажу ко, где и када треба заједно да послује, већ да обезбеде услове да подједнако могу да расту и да сарађују и мали предузетници и велике компаније", каже Зафировски.

Зафировски каже да доста тога није функционисало у економији старе Југославије, али да је важно што сада постоји добра стартна позиција за сарадњу са које може много тога да се уради.

"Видим да су за сарадњу спремне и отворене не само компаније, већ и владе које све више разговарају о томе шта може да се уради, али и шта треба да престане да се ради како би се омогућила економска сарадња", каже Зафировски.

Без препрека за пословање

Коментаришући идеју која се могла чути на самиту регионалних лидера да би заједнички могли да направе авион, Зафировски је рекао да је веома важно имати амбиције.

"Даћу вам пример 'Нокие', мале компаније која је постала светски гигант. Потребна је једна компанија и једна идеја да се успе", истиче Зафировски.

Ипак, наглашава да ништа не долази случајно, већ да треба улагати у стручњаке и повећавати конкурентност и да је тада успех могућ и у авио-индустрији или телекомуникацијама.

"Људи су овде паметни, али политичари треба да укину препреке за њихово пословање", истиче Зафировски.

На питање да ли су политичари из региона спремни да укину препреке за добро пословање Зафировски одговара да је то питање за цео свет.

"И светски и регионални политички лидери почели су да уочавају да нема ништа од празних обећања, већ само од стварања услова за јачање економије", закључује Зафировски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи