Читај ми!

Кина заинтересована за улагања

Министар Вук Јеремић почео посету Кини разговором са руководством великих компанија у Хонгконгу. Пројекти за које је кинеска страна показала посебно интересовање вреде две милијарде долара, рекао Јеремић.

Посетом Хонгконгу, министар спољних послова Србије Вук Јеремић почео је званичну посету Кини. Јеремић се сусрео са руководством великих компанија са којима је договорено да током наредне недеље у Београд допутују кинески стручни тимови, који ће са представницима Србије договорити услове и припремити текстове споразума о разумевању.

"Посебно интересовање показано је за директне инвестиције у области енергетике и текстилне индустрије", саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Ти споразуми, како се најављује, могли би бити потписани до краја октобра, када се очекује посета гувернера једне од економски најразвијенијих кинеских провинција Гуангдонга.

Конкретни пројекти за које је кинеска страна показала посебно интересовање укупне су вредности од око две милијарде долара, са периодом улагања од неколико година.

"Изузетно сам задовољан данашњим састанцима, а пројекти о којима смо разговарали могли би бити спремни за имплементацију врло брзо, већ крајем месеца", изјавио је Јеремић.

Јеремић је додао да је "једна од компанија изразила спремност да пребаци значајан део своје производње за европско тржиште у Србију, док су остали пројекти гринфилд инвестиције у области високе енергетске технологије".

Интересовање за директна улагања

Кина је данас једна од ретких земаља која има капацитет за директна улагања у инострантсво и за та средства цео свет показује огромно интересовање, рекао је Јеремић.

Министар је додао да Србија, међутим, има важну компаративну предност, а то су изузетно добри политички односи које смо стрпљиво градили у претходном периоду.

Ово је тренутак у којем ћемо се потрудити да та чињеница дође до изражаја приликом њиховог одлучивања о економско-стратешком позиционирању у Европи, изјавио је Јеремић, после састанака у Хонгконгу.

Јеремић наставља посету Кини састанком са министром иностраних послова Јанг Ђијечом сутра у Пекингу, а у недељу и понедељак председаваће седницом Међудржавног комитета за економску сарадњу који предводе Министарство спољних послова Србије и Министарство привреде Кине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи