Читај ми!

Одговор на нови талас кризе

Економске проблеме са којима се суочава, Србија мора решавати неконвенционалним потезима, наставком улагања у инфраструкуру и побољшањем климе за инвестиције, рекао председник Борис Тадић на прослави 10 година Америчке привредне коморе у Србији.

Председник Борис Тадић изјавио је да Србија економске проблеме са којима се суочава мора решавати неконвенционалним потезима, али и наставком улагања у инфраструкуру и побољшањем климе за инвестиције.

Тадић је, на прослави десет година рада Америчке привредне коморе у Србији, истакао да се данас у другом таласу кризе, односно кризи евра, већ поставља питање да ли свету предстоји и трећи талас и како ће се он манифестовати.

Иако данас многе економске мере које се примењују широм света не воде сасвим сигурно економском развоју, према Тадићевим речима, сасвим је извесно да мале државе, нарочито оне које имају неразвијену инфраструктуру, не могу да рачунају на развој уколико не улажу у инфраструктуру.

"Данас живимо у време када нема једнозначног одговора, и не постоји ниједна економска мера без мрачне стране", рекао је Тадић и додао да се у време кризе мора размишљати неконвенционално и чак размотрити да ли посегнути за средствима којима је до сада обезбеђивана макроекономска стабилност како би се она преусмерила у развој инфраструктуре.

Србија је, како је поручио, упркос свим тешкоћама одлучна да изведе реформе које су пред њом и има јасну визију куда треба да иде и где јој је место у будућности.

Чланство у ЕУ, како је објаснио, није формални циљ Србије, већ начин да се у складу са најбољим стандардима друштво унапреди на економском, политичком и безбедносном плану.

Тадић је рекао да се, чак иако се ЕУ на најбољи могући начин избори са кризом евра, поставља питање "у каквом ћемо се свету пробудити" у годинама које долазе, какав ће бити однос снага у светској економији, и где ће у тој консталацији бити простор за мале земље са рањивим економија и незавршеним транзицијама.

"Делим са вама забринутост, али то не значи да сам песимиста. Ми овде већ 20 годинама успевамо да преживимо у безизлазним ситуацијама, све у складу са девизом: спаса нам нема али пропасти нећемо, и убеђен сам да ћемо и овога пута пронаћи решења за проблеме са којима се суочавмо иако их нема нико у свету", рекао је Тадић.

И поред свега, инвеститори који су у протеклој деценији уложили у Србију били су, како је приметио Тадић, пријатно изненађени условима за пословање и њихове предрасуде биле су развејане, а Србија ће наставити да гради повољну климу за инвестиције иако је њих у време кризе све мање.

"Захвалан сам свим привредницима и свевишњем што нисмо дуго били у рецесији, али чињеница да и даље немамо убразни економски раст чини социјалне тензије у Србији веома опасним, и зато је потребно пронаћи систем економских мера као одговор на нови талас кризе", рекао је Тадић.

Амбасадорка САД Мери Ворлик је, обраћајући се учесницима гала-вечере у хотелу Хајат, рекла да су се Србија и Америчка привредна комора упоредо развијале и напредовале у последњих десет година.

"Као што је Америчка привредна комора од неколико фирми стигла до 160 чланица, тако је и Србија од тешких година 90-их прешла велики пут до статуса кандидата за чланство у ЕУ који очекује", рекла је Ворлик.

Америчке компаније у Србији данас, како је подсетила, запошљавају велики број грађана и тако доприносе општем животном стандарду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи