Читај ми!

Договор за ново доба

Више од стотину бизнис лидера Југоисточне Европе на скупу "Договор за ново доба" у Аранђеловцу. Председници Србије и Словеније Борис Тадић и Данило Тирк оцењују да пословна сарадња у региону и наставак евроинтеграција представљају одговоре на изазове светске економске кризе.

"Договор за ново доба", самит бизнис лидера Југоисточне Европе, почеo je данас у Аранђеловцу. Дводневном скупу присуствује више од стотину пословних људи из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, као и председници Србије и Словеније Борис Тадић и Данило Тирк. 

Извршна директорка Српске асоцијације менаџера Маја Пишчевић је, отварајући Самит, рекла да је циљ скупа под називом "Договор за ново доба" да привредници установе шта могу да ураде на унапређењу конкурентности привреде.

Тадић и Тирк су, говорећи на уводном панелу, оценили да пословна сарадња у региону и наставак евроинтеграција представљају одговоре на изазове светске економске кризе.

"Најбоље решење за све нас је наставак европских интеграција", рекао је Тадић на панелу у оквиру Самита 100 бизнис лидера Југоистоичне Европе у Аранђеловцу.

Тадић је рекао да европске интеграције доприносе стабилности што је битно за економију, али да постоје мишљења попут става економисте и нобеловца Џозефа Штиглица да није време за улазак у Европску унију.

"А за шта јесте време? Да ли постоји алтернатива? Ја не видим алтернативу", рекао је Тадић и додао да је чланство у ЕУ најбоље политичко решење.

"Земље региона морају много више да се повежу не због југоносталгије", истиче Тадић, "већ зато што је то рационално будући да су привреде тих земаља компатибилне".

Тирк је рекао да "пут из кризе није јасан", али је навео да политичари треба да раде на креирању услова за пословну сарадњу у земљама Југоисточне Европе и истакао значај смањивања тензија.

Словеначки председник је рекао и да је потребно проширити ЕУ на земље региона пошто то олакшава сарадњу.

"Упркос замору у проширењу у неким државама", рекао је Тирк, "то не постоји у Словенији којој је драго што су Хрватска, Србија и Црна Гора напредовале у евроинтеграцијама".

Бизнис лидери за чвршће везе

Учесници самита оценили су да без подршке политке тешко могу да реализују идеју регионалне сарадње и повећања конкурентности привреде.

Председник Хрватске асоцијације послодаваца Иван Ерговић изнео је и критику да је дијалог политичке и пословне елите региона, присутан али да није константан.

"На нама је да одговорно и иновативније радимо, образујемо људе и да кроз корпоративно управљање обезбедиом претпоставке за раст", рекао је Ерговић.

Он је указао да је један од великих проблема региона његова генерална неконкурентност.

Председник Српске асоцијације менаџера Бојан Радун истакао је да је важно што је обезбеђена политичка подршка за рад и развој предузећа, али да не треба изгубити из вида и одговорност најснажнијих компанија у региону да крену у трасираном правцу, којим ће повући и сектор малих и средњих предузећа.

"Немамо пуно времена, наша је обавеза да радимо у том правцу и донесемо предлоге за које смо позвани данас да их дамо", поручио је Радун.

Организатори скупа, Српска асоцијација менаџера, Хрватско удружење послодаваца и Удружење менаџера Словеније, очекују да најутицајнији бизнис лидери региона предложе конкретна решења и преузму свој део одговорности за јачање конкурентности националних економија, али и укупног конкурентског потенцијала Југоисточне Европе.

Теме самита су енергетика и енергетска ефикасност, инфраструктура и логистика и заједнички наступ на трећим тржиштима.

У раду скупа учествују и представници међународних финансијских институција, Светске банке, ММФ-а, Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи