Читај ми!

Пољуљано поверење у еврозони

Дужничка криза у еврозони све више се погоршава. Поред алармантне ситуације у Грчкој, пољуљано је поверење и у Италију и Шпанију. Финансијски стручњаци предлажу промену економске политике и прелазак са строгих мера штедње на стимулансе.

Међународни монетарни фонд прогнозира Европи успоравање економског раста. Финансијски стручњаци предлажу промену економске политике и прелазак са строгих мера штедње на стимулансе.

Грчка влада делује непоколебљиво, без обзира на честе штрајкове. Не види проблем ни у томе што ће министри финансија Европске уније тек крајем октобра одлучивати о исплати нове кредитне рате.

Подршка, сада речима, а после у новцу стиже од званичника ММФ-а. "Главна порука је да не треба журити. Уверени смо да ће преговори донети позитиван закључак, а Грцима преко потребан новац", каже директор ММФ-а за Европу Антонио Борхес.

Пољуљано је поверење и у Италију и Шпанију. Међународна агенција за кредитне рејтинге "Мудис" снизила је кредитни рејтинг Италије чак за три подеока, због високог дуга те земље и политичке неизвесности.

"Рејтинг италијанских дужничких хартија остао је у инвестиционој категорији. Ако се поверење инвеститора додатно погорша, а приступ средствима на дуги рок остане несигуран, пад је неминован", каже Ђанмарио Берантино, берзански трговац.

Шпанија је већ дуго рекордер по броју незапослених, економија готово да не бележи раст, а трошкови владиног позајмљивања су драматично повећани.

ММФ спасава Шпанију и Италију

ММФ обећава да је спреман да Италији и Шпанији одобри кредитне линије из предострожности. Упућен је позив ЕУ да уложи милијарде евра у рекапитализацију својих највећих банака.

Немачка канцеларка која у Бриселу разговара са европским челницима каже да ће подржати такав план, ако буде неопходан.

"Заједнички приступ земаља чланица еврозоне и успех у решавању финансијских проблема вратило би оптимизам на финансијска тржишта, поверење потрошача и инвеститора", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Банкротство једне земље еврозоне представљало би катастрофу и изазвало би домино-ефекат.

Зато стручњаци саветују да је, осим проширења Европског фонда за финансијску стабилност, неопходно прилагођавање монетарне политике и јачање банкарског сектора за финансирање привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи