Читај ми!

Укидањем царина до нижих цена хране

Влада Србије укинула је царину на увоз сојине сачме из Европске уније. Укидање царина требало би да има позитиван утицај на производњу меса и прерађевина од меса, рекао министар пољопривреде Душан Петровић.

Министар пољопривреде Душан Петровић каже да је на јучерашњој телефонској седници Влада Србије укинула царину на увоз сојине сачме из Европске уније, која је била 6,2 одсто, и на увоз из Турске и чланица ЕФТА споразума, за које је важила стопа од 12,3 одсто.

Петровић је, после састанка с произвођачима хране за животиње у Привредној комори Србије, рекао да је удео сојине сачме у производњи хране за животиње 20 одсто, што значи да би, како је истакао, смањење царина требало да има позитиван утицај на производњу меса и прерађевина од меса.

Председник Групације произвођача хране за животиње Драгослав Милисављевић истакао је да би укидање те царине могло у наредним месецима да утиче на смањење цене меса, млека и јаја за 10 до 15, а можда и за 20 процената.

Милисављевић је навео да у трошковима производње меса набавка хране учествује са 60 до 80 одсто.

"У наредних неколико недеља, Министарство пољопривреде донеће три правилника који ће прецизније уредити и унапредити производњу сточне хране и допринети њеном бољем квалитету", навео је Петровић.

Побољшање услова за производњу меса

Према његовим речима, Министарство пољопривреде ће до краја године предузети мере за побољшање услова за тов свиња, производњу живинског, говеђег меса и млека.

"Управа за ветерину ће са другим службама Министарства пољопривреде извршити увид у 1.500 фарми за производњу свиња, која у погледу своје опремљености, уз мања новчана улагања, могу да почну тов свиња без вакцинације против свињске куге, што је важно како би могло да се извози у ЕУ", указао је министар.

Петровић је додао да је направљен и план за производњу живинског меса, а у наредних неколико недеља имаће састанке са произвођачима јунећег меса, док у исто време трају интензивни контакти са компанијама које се баве прерадом меса.

Састанку је присуствовао и председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, који је оценио да би укидање царина на увоз сојине сачме требало искористити за повећање сточарске производње, а тиме и извоза на тржишта са којима Србија има споразуме о слободној трговини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи