Читај ми!

Сигурнија испорука гаса

Банатски Двор званично у комерцијалној употреби и у предстојећој зимској сезони допринеће сигурној испоруци гаса. Објекат има запремину од 450 милиона кубних метара, а дневно може да испоручи пет милиона кубика тог енергента.

Подземно складиште гаса Банатски Двор званично је стављено у комерцијалну употребу 1. октобра и тренутно се упумпава јастучни гас, тако да ће у предстојећој зимској сезони бити у стању да допринесе сигурној испоруци гаса, саопштили су "Гаспром" и "Србијагас".

Објекат за подземно складиштење гаса који се ставља у употребу има активну запремину од 450 милиона кубних метара, а његова максимална продуктивност у процесу извлачења износи пет милиона кубних метара на дан. Ово складиште гаса може се и додатно проширити.

Подземно складиште гаса Банатски Двор, заједничко улагање компаније "Гаспром" и српског "Србијагаса" важно је за обезбеђивање сигурног снабдевања енергијом у Србији, као и за испоруку природног гаса из Русије, ако се узме у обзир примена пројекта "Јужни ток", истиче се у саопштењу.

Сарадња између "Гаспрома" и "Србијагаса" на изградњи подземног складишта гаса у Банатском Двору развија се на основу договора влада две државе о сарадњи у индустрији нафте и гаса, који је склопљен између Руске Федерације и Републике Србије 25. јануара 2008. године.

Договор о формирању заједничког пројекта Подземног складишта гаса Банатски Двор, "Гаспром Експорта", "Гаспром Германиа ГмбХ" и "Србијагаса" потписан је у Београду 20. окртобра 2009.

Према овом документу, удео компаније "Гаспром Германиа" у овом заједничком пројекту износи 51 одсто, а "Србијагаса" 49 одсто.

Заједничко предузеће "Подземно складиште гаса Банатски Двор" званично је регистровано 8. фебруара 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи