Читај ми!

Зграде добијају "пасоше"

Влада донела правилник по којем све зграде у држави добијају "пасош енергетске ефикасности", са подацима о томе колико енергије троше. Уз помоћ Јапана и Немачке биће обновљено милион фасада, да би зграде трошиле мање енергената.

Српска домаћинства су међу највећим расипницима енергије у Европи. Како би се приближили стандардима Уније, Влада је донела правилнике о енергетској ефикасности и издавању сертификата за зграду.

Искуства других земаља показују да се живот у енергетски ефикасним становима брзо исплати – кроз мање рачуне за струју и грејање.

Табле, са ознакама од А + за највишу, до Г за најнижу категорију добијаће најпре новоизграђени, а постепено и старији објекти у Србији. У "пасошу енергетске ефикасности" зграде, стана, куће писаће колико енергије троши за грејање, хлађење и осветљење.

"Сви нови објекти од 30. септембра 2012. године, да би добили употребну дозволу, мораће да имају пасош енергетске ефикасности", каже Драгослав Шумарац, председник Инжењерске коморе Србије.

Пасоше могу издавати само овлашћене фирме и стручњаци. Инжењерска комора у девет градова почиње обуку 5.000 инжењера, како би добили лиценцу за тај посао. Иначе, штедња енергије имаће, уз локацију, пресудни утицај на цену станова и пословног простора када се продају и изнајмљују.

"Значи они ће сада знати колико то све скупа да кошта. Тако да ће они објекти који су већ сређени, који имају добре изолације, који троше мање енергије на тржишту, имати и бољу цену", каже Јасминка Павловић из Министарства живитне средине, рударства и просторног планирања.

Енергија штеди цену

Председник Инжењерске коморе Србије Драгослав Шумарац каже да то неће много поскупети израду станова.

"Да ли је изолација пет, или 10 или 15 сантиметара у зиду, то не поскупљује много градњу, али ће много допринети уштеди, пре свега енергената", каже Шумарац.

Планирана је обнова зграда које немају изолацију ни добру столарију. Пројекти су спремни и уз помоћ Јапана и Немачке биће обновљено милион фасада у земљи.

Према речима Јасминке Павловић, од тог посла у Влади очекују корист за све: за државу – јер ће се отворити нова радна места, за кориснике станова – јер ће конфорније живети и мање трошити на одржавање објеката и енергију, и за свет – јер ћемо сачувати планету за оне који долазе.

Штедња енергије обавезује и домаће произвођаче грађевиског материјала и опреме. До идућег септембра морају да прилагоде своје производе новим стандардима. У противном, плаћаће казнене таксе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи