Велики потенцијал пословања Интернетом

До остваривања годишњег прихода од чак шест милијарди евра и повећања броја запослених у Србији могло би доведе поједностављивање пословања путем Интернета. Успешном пословању могу да допринесу друштвене мреже и увођење "пеј-пал" сервиса.

Поједностављивање пословања путем Интернета у Србији омогућило би повећање броја запослених и донело земљи годишњи приход који се мери милијардама евра.

"Уколико би људи који одлучују у држави поједноставили пословање преко интернета, срачунали смо да би то донело приход од око шест милијарди евра на годишњем нивоу, а тако би се зауставио и одлив стручњака из Србије", истакао је Зоран Торбица из Центра за развој Интернета, у изјави за Танјуг.

Торбица наводи да све што постоји у "оф-лајн" свету, постоји и на "он-лајну" и да у последње време, поред грађана, и многе фирме користе друштвене мреже за двосмерну комуникацију.

Од многих друштвених мрежа, Торбица издаја Твитер, који је, како каже, намењен комуникацији оних који се међусобно не познају. Твитер је, по његовом мишљењу, "искрен", јер на њему не могу да прођу они који се служе лажима.

Уколико неко жели да подели заједничка интересовања у вези са неким брендом, производом, храном, то може да учини и на друштвеним мрежама, рекао је Торбица и додао да је још ефикасније ако је и главни менаџер или директор присутан на некој од друштвених мрежа.

Превазиђени прописи

Међутим, у сфери Интернета постоје и бројни проблеми а, највећи је тај што је домаће пословно окружење прилагођено великим системима, док прописи нису прилагођени предузетницима и малим предузећима. То је разлог што многи који се баве Интернет бизнисом пропадну већ у првој години пословања, додаје Торбица.

Он прецизира да је у Србији још увек на снази више од 40 одавно превазиђених, анахроних и непотребних прописа, закона и подзаконских аката, који онемогућавају да се на производи и услуге брзо и једноставно продају преко Интернета.

Центар је, каже Торбица, започео дијалог са Министарством за финансија, Народном банком, Пореском управом и са Царином како би се тај проблем решио.

Торбица наводи пример групе жена из Сомбора које се баве старим занатима, којима је недавно одржао предавање о томе како да своје произбоде продају преко Интернета. Око 400 жена било је, твди он, веома заинтересовано за тај вид трговине, али у овом моменту оне то не могу да учине на једноставан начин.

Када је реч о "пеј-пал" сервису, систему наручивања и плаћања робе преко Интернета, његово увођење ће значајно поједноставити те могућности, сматра Торбица.

Паметни телефони за друштвене мреже

Према његовим речима, развоју Интернета и друштвених мрежа допринела је и појава паметних телефона па више није неопходно седети у затвореном простору, за рачунаром, јер захваљујући њима, осим разговора и слања СМС порука, свако ко има такав телефон може да размењује информације на душтвеним мрежама.

Верује се да је Твитер направљен за мобилне телефоне, његов формат је такав, има десет карактера мање од СМС, рекао је Торбица.

Торбица подсећа и на улогу друштвених мрежа у предизборној кампањи америчког председника Барака Обаме и "арапском пролећу", али и на чињеницу да је још деведесетих година опозиција користила Интернет за комуницирање са грађанима.

Током студентских протеста 1992. године информације су ишле у свет преко модема са факултета у Трсту, а 1996-97. су такође постојали сајтови који су давали информације шта се дешавало у Београду, шта раде грађани, где ће се окупљати студенти, објављиване су фотографије, постојали су форуми, навео је он и додао да су и 2000. године оф-лајн медији били под контролом државе, док су на Интернету информације цуриле на све могуће начине.

Интерент, додао је, има велики и јак фактор мобилизације, солидарности и зато на њега гледа на крајње позитиван начин.

Друштвене мреже су нека врста природне еволуције на Интернету, комуникације међу људима и чињеница је да се та комуникација све више поједностављује и убрзава, закључио је Торбица. У Србији је од мноштва друштвених мрежа најпопуларнији Фејсбук, кога користи 2,5 милиона грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи