Читај ми!

Милиони чекају пројекте

Јавни дуг Србије све већи, иако још увек нисмо међу високо задуженим земљама. Држава се задужила код ММФ-а за милијарду долара, док се 800 милиона од руског кредита не користи, јер нема спремних пројеката.

Србија не спада у ред високо задужених земаља, али јавни дуг више не сме да расте, упозоравају из Народне банке Србије. Уз најновију милијарду долара, позамљену кроз десетогодишње обвезнице, дуг ће бити тек нешто испод дозвољене границе.

За разлику од позајмица које се повлаче за покриће минуса у буџету, већ одобрени кредити за пројекте годинама се не користе. Поставља се питање шта је са милијардом долара руског кредита, договореног пре две године?

Прошло је скоро две године од начелног договора о руској милијарди долара кредита. До сада је повучено само 200 милиона, и то за подршку буџету. Четири петине кредита, намењене улагањима у инфраструктуру, још нису искоришћене.

"Невезано за ту потенцијалну кредитну линију, ми имамо проблем недостатка пројеката. Имамо велики број квалитетних пројеката, али ако се ради о нпр. пројекту пруге, морате да имате потпуну документацију. Нико неће да финансира идеје", изјавио је министар економије Небојша Ћирић.

Од кредита се није одустало, надлежне службе раде на пројектима.

"Након прве рунде разговора, која је релативно давно била организована, ми смо дошли до закључка да немамо довољно спремних пројеката који би могли да конзумирају целокупну суму. Исто тако смо дошли до закључка да у неком релативно кратком року те пројекте није могуће ни направити", рекао је премијер Мирко Цветковић.

У Министарству инфраструктуре кажу да је требало времена да се пројекти ураде по руским стандардима. Сада су готови: за пругу Београд - Панчево и пругу Ваљево - Лозница.

"Пројекти су предати Русима и у понедељак 3. октобра они долазе да потпишу уговоре за њих", изјавио је министар за инфрастурктуру Милутин Мркоњић.

Међутим, стручњаци сматрају да је прошло превише времена.

"Лоша је вест да се међунарони кредити за инфраструктурне пројекте не користе, јер су пресудни за краткорочну привредну активност, запошљавање људи и раст. То се дешава током целог периода ове владе од 2008. године", истакао је Павле Петровић из Фискалног савета.

Остатак руског кредита намењен је за набавку 25 возова, изградњу Прокопа и Железничке станице у Земуну. У Министарству инфраструктуре кажу да више нема ниједног кредита који није активиран.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи