Читај ми!

И некретнине на лизинг

Створени услови за куповину некеретнина на лизинг, без учешћа. За сада само три компаније нуде такву могућност куповине. Лизинг компаније незадовољне пореском политиком у тој области, а тржиште ће проценити да ли се тај начин куповине исплати.

Усвајањем Закона о финансијском лизингу створени су услови за лизинг некретнина и у Србији. За сада само три од 17 компанија нуде ту могућност, и то само правним лицима.

Грађанима ће, како се најављује, та врста финансирања бити понуђена крајем ове или почетком следеће године. Међутим, лизинг куће нису задовољне пореским третманом.

Предност лизинга, у односу на кредит, јесте што нема обавезног учешћа. Може да се дође до некретнине без успостављања хипотеке, а власник је лизинг кућа, до коначне отплате предмета куповине.

"Када смо доносили закон идеја је била та да људи који су тренутно закупци и плаћају станарине да те станарине и та средства усмере тако што ће стан узети на лизинг и плаћати лизинг банци до одређеног рока. Слично као кредит само мало другачије.

"Oвде сте ви индиректно власник стана и на крају када отплатите последњу рату постајете власник стана", каже Горан Радосављевић, државни секретар у Министарству финансија.

"На лизинг компанијама је да направе инструмент и да дају понуду на који начин би то функционисало, а на тржишту да види да ли се то исплати или не исплати. Не може банка, одосно лизинг компанија да каже да ли се исплати - то ће рећи клијенти", каже Радосављевић.

Лизинг куће за сада имају примедбе на пореска оптерећења.

"Код лизинга некретнина није решено питање плаћања ПДВ-а на камату, односно грађани, али и правна лица морали би да плате тај порез на камату. Такође, и питање пореза на пренос апсолутних права није решено на прави начин, као што је то урађено у околним земљама, тако да овај производ чини неконкурентним у односу на кредит", каже Ана Ружић из Рајфајзен лизинга.

Да би лизинг куће у своју понуду уврстиле и некретнине, услов је минимални оснивачки капитал од пет милиона евра.

"Три компаније врло озбиљно припремају програм, пре свега за финансирање непокретности за правна лица, тако да сам сигуран да ће у последњем кварталу ове године и први лизинг аранжмани за финансирање непокретности у привреди заживети", каже Властимир Вуковић, председник Асоцијације лизинг компанија Србије.

Како банке и лизинг куће имају приступ истим изворима финансирања, очекује се да ће и цене бити приближне као и код кредита, а стручњаци процењују да би куповина станова и пословног простора на тај начин допринела и повећању инвестиција у грађевинарству.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи