Читај ми!

Јефтинији гас за топлију зиму

Гас највероватније неће поскупети 1. октобра, већ месец дана касније или на пролеће. И у ову грeјну сезону топлане улазе технички спремне, али са проблемом набавке енергената. Ако дуг за мазут из Робних резерви не буде измирен у року, топлане неће добити нове количина мазута, кажу у Влади.

До најављеног поскупљења гаса највероватније неће доћи 1. октобра. И да Влада Србије донесе одлуку о повећању цена, по Закону о енергетици више цене могу се применити тек за 15 дана. Најављено поскупљење могло би да уследи 1. новембра или сачека пролеће, незванично сазнаје РТС.

Топлане и у ову грејну сезону улазе са проблемом набавке енергената, због чега скоро половина чека мазут из Робних резерви.

Иако су све топлане технички спремне, чак двадесет њих Робним резервама дугује мазут потрошен прошле сезоне. Топлане су се обавезале да половину тих количина врате или плате до 13. октобра, два дана уочи почетка грејне сезоне.

Милован Лечић из Удружења топлана Србије наводи да ће вероватно бити направљен репрограм тог дуга како би друга половина тих количина била враћена до краја године.

"То ће нам створити услове да до 15. априла имамо довољне количине енергената за грејање", каже Лечић.

Ако дуг не буде измирен у року, Робне резерве неће дозволити топланама повлачење нових количина мазута, кажу у Влади.

"Топлотна енергија и даљински системи грејања су у надлежностима градова, па су градоначелници и локалне самоуправе дужни да изнађу начине и измире те обавезе", каже шеф радне групе Владе Србије за сигурно снабдевање енергентима Милош Бањац.

Најављено је и поскупљење грејања, ако поскупи гас. Тражено повећање "Србијагас" оправдава све вишом ценом гаса на светском тржишту. Ипак, поручују да ће га бити довољно и да је предузеће спремно за оба сценарија, и да Влада одобри поскупљење и да га не дозволи.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истиче да гаса неће недостајати и да је то предузеће спремно за сваки сценарио.

"Ја знам да је непопуларно тражити повећање цене гаса, али сам то као генерални директор 'Србијагаса' дужан да тражим, по закону. Сваки сценарио који Влада Србије буде тражила 'Србијагас' ће спровести, али морамо да схватимо да ћемо све што не платимо на мосту платити на ћуприји", каже Бајатовић.

"Србијагас" је тражио поскупљења гаса за привреду од 15 одсто и 10 процената за домаћинства. Потрошачи дугују за гас око 600 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи