Читај ми!

Имовина чека поделу

Влада Србије, до петка, одлучује о могућем продужењу рока за достављање захтева за утврђивање имовине предузећа из бивших република СФРЈ. Друге републике врше опструкцију, а Србија би да покрене ствар, кажу у Комисији за сукцесију.

Рок за достављање захтева за утврђивање имовине предузећа из бивших југословенских република истиче у петак. Иако су од доношења Уредбе, пре три и по године, рокови више пута померани, у рашчишћавању власничких односа није се много одмакло.

Спорови хрватског "Борова" и српског "Борелија", "Ине" и "Беопетрола", само су неки од најпознатијих примера вишегодишњих покушаја да се реше власнички односи предузећа чија су седишта и имовина били у различитим републикама некадашње СФРЈ.

Уредба по којој би та питања требало да буду решена донета је јуна 2008. године, а рок за њену примену померан је готово свака три месеца.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић каже да постоји могућност да држава продужи Уредбу на још шест месеци али одлуку о томе, имајући у виду њен економски,  политички и социјални аспект, треба да донесе Влада.

"Очекујем да ће Влада донети одлуку у четвртак, а најкасније до петка", каже Ћирић.

Уредба позната и као "Анекс-Г" део је споразума о сукцесији.

"Највећа опструкција је од стране других република, а Србија би да покрене ствар. Као што у неким деловима ми покушавамо да купимо време тако у другим деловима у борби за сукцесију неки други покушају да купе време", каже Гашо Кнежевић из Комисије за сукцесију.

У тренутку распада СФРЈ, српска предузећа и локалне самоуправе имали су у Хрватској зграде, станове, одмаралишта, вредна 1,8 милијарди евра, а вредност хрватских у Србији била је око 800 милиона евра.

Колико сада вреди та имовина не зна се тачно, нити су власничики односи јаснији после три и по године примене Уредбе. Министар Ћирић каже да је само за две компаније решен проблем разграничавања власништва, тако што су се фирме из Словеније договориле са нашим фирмама у Србији.

"На столу имамо око 10 споразума из Хрватске и Словеније, за које Влада треба да се изјасни", рекао је Ћирић.

Министар економије објашњава да ће, када престане да важи Уредба, Агенција за приватизацију утврдити власништво над спорном имовином. Тада ће фирмама из бивших република бити понуђено да преузму власништво. Ако не прихвате, имовина ће бити приватизована, а добијени новац подељен сразмерно учешћу у имовини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи