Читај ми!

Јефтинији хлеб "сава"

Од 1. октобра хлеб "сава" јефтинији за два динара. У наредних шест месеци, векна хлеба од пола килограма не сме бити скупља од 44 динара, одлучила Влада.

Влада Србије усвојила је Уредбу којом је прописано да од 1. октобра хлеб типа "сава" буде јефтинији за два динара.

Очување стандарда нижих социјалних категорија и равномерно снабдевање становништва основним врстама хлеба главни су разлози за доношење Уредбе, поручују у Министарству пољопривреде и трговине.

У наредних шест месеци, векна хлеба типа "сава" од пола килограма од брашна типа 500 не сме бити скупља од 44 динара. Укупна маржа неће прелазити девет процената, а трговци произвођачима дневно могу вратити највише пет одсто преузетог хлеба. Рокови плаћања ограничени су на 20 дана.

Председник Уније приватних пекара Србије Зоран Пралица каже да произвођачима хлеба у Србији одговара продужетак уредбе Владе Србије, јер омогућава редовно и уредно снабдевање.

"Јесте да радимо на рубу егзистенције, али за сада је то нешто што испуњава наше услове и нешто што је објективно у овом тренутку", рекао је Пралица.

Цена брашна пада. Килограм сада кошта од 25 до 28 динара. Ове године имаћемо довољно пшенице и за домаће потребе и за извоз, процењују у Министарству пољопривреде и трговине.

"Потпуно смо уверени да цена од 44 динара омогућава свакоме ко се на добар начин бави овим послом да оствари зараду", каже министар пољопривреде Душан Петровић.

Према његовим речима, цена брашна је за неколико динара нижа него што је била пре неколико месеци.

"Ми не угрожавамо било чији легитимни пословни интерес, нити млинарске индустрије, нити пекарске индустрије", рекао је Петровић.

Векна хлеба типа "сава" у Србији сада кошта између 33 и 46 динара. За непоштовање уредбе предвиђене су казне од 100.000 до два милиона динара или забрана вршења делатности од шест месеци до годину дана.

Ранијом уредном је до 30. септембра продајна цена векне "народног хлеба" ограничена на 45,97 динара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи