Читај ми!

Чекајући партнера за "Јат"

До краја рока за пријављивање компанија за стратешког партнера "Јат ервејза" остала су четири дана. Стручњаци сматрају да би требало тражити алтернативно решење за "Јат", у случају да тендер пропадне.

Још четири дана остала су за пријављивање компанија за стратешког партнера "Јат ервејза". Надлежни пре истека рока не желе да дају изјаве о томе да ли има заинтересованих. Стручњаци, ипак, кажу, да је већ време да се припрема алтернативно решење за "Јат".

Највећи проблем је, кажу познаваоци прилика, то што "Јат" није реструктуриран и што и данас послује на принципима који су важили пре 20 година.

"Ако знамо да у 'Јату' има 2.600 људи, не директно запослених, али који директно зависе од авионске карте, а у просеку се користи 10 авиона, јасно је да таква компанија није интересантна никоме на тржишту", сматра бивши директор "Јата" Предраг Вујовић.

"Нико не жели да купује такву компанију, па да је рашчишћава јер ће имати низ социјалних и синдикалних и политичких проблема", наводи Вујовић.

У јавности се стиче утисак да држава нема план за "Јат" уколико тендер пропадне, те да ће компанија наставити да ради по старом, до наредног тендера.

"Морали би да се направе оквири за оно што би наставио да ради партнер или купац - шта хоћемо, колико хоћемо, који су финансијски циљеви, јер, да се не лажемо, лепо је имати националну компанију, али још лепше имати профитабилну националну компанију", наводи новинар Игор Салингер.

У случају пропасти тендера, кажу стручњаци, једно од решења за "Јат" могао би да буде стечај, па да евентуално тада неко купи компанију.

"Уместо стечаја, било би можда могуће потражити могућност да се неки ресурси "Јата" издвоје. То је требало давно урадити, како би се показало да национална авио-компанија може успешно да послује, па онда тражити партнера, који ће то докапитализовати и помоћи да буде још успешнија", истиче економиста Милан Ковачевић.

Многи стручњаци од самог почетка говорили су да ни ова продаја "Јата" неће успети, између осталог, и због нејасног јавног позива. Међутим, и даље има оних који верују да ће се заинтересовани купац до истека рока, ипак, појавити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи