Читај ми!

(Не)ефикасни инспектори

У Србији не постоји евиденција о броју инспектора, мада се зна да чак десет министарстава има своје инспекције. Инвеститори кажу да број и није битан, већ ефикасност њиховог рада. И у Влади сматрају да инспектори добрим компанијама више сметају него што користе.

Инспекцијске службе Србије у овом тренутку нити су добар сервис привреде нити ефикасна контрола државе и зато су најављене реформе у тој области. У исто време, инвеститори очекују да ће ефикаснија инспекција допринети бољој инвестиционој клими, односно да неће бити бирократска сметња.

Милка Живковић, предузетник из Ваљева, и поред честих контрола, има добро искуство са инспекцијама рада и здравља. Каже да примарни циљ није кажњавање већ указивање на пропусте и њихово отклањање.

Сасвим другачије искуство је са пореским инспекторима који се, како јој се чини, руководе само наплатом нереално високих казни, које касније и судови поништавају.

"Казне за мала и средња предузећа су непримерено високе. Најнижа казна је 100 хиљада динара, што за мало предузеће може да значи затварање фирме", каже Милка Живковић.

У Србији не постоји евиденција о броју инспектора, мада се зна да чак десет министарстава има своје инспекције. Иневеститори кажу да број и није битан, већ ефикасност њиховог рада.

Џозеф Лаутер, директор пројекта "Ју-Ес-Ејда", каже да бизнисмени често не знају каква су им права, јер инспекције њихов долазак није координисан, па се често траже иста документа.

"Да не спомињемо царинске папире или селективан третман великог и малог бизниса. Зато мислим да би требало да се та област уреди као у земљама у окружењу које су учиниле да инспекцијске службе буду ефикасније, а земља привлачнија инвеститорима", каже Лаутер.

И у Влади Србије сматрају да инспектори добрим компанијама више сметају него што користе. Када је реч о мањим компанијама, неке инспектори непрестано проверавају, док друге, мада су у сивој зони, инспектори или не виде или се праве да оне не постоје.

Потпредседница Владе Верица Калановић сматра да инспекција не ради добро, ни онај део који је предвиђен као сервис, ни онај који је предвиђен као контрола државе.

"То је она сива економија, то су оне непријављене радње. Морају да постоје инспекцијске службе које ће да раде појачану контролу, па на крају и да спроводе одређене казнене мере", каже Калановићева.

Србија мора да постане боље место за привређивање, што препоручује и Светска банка. Када је реч о раду инспекција, очекује се исти третман и великих државних и малих предузећа и радњи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи