Читај ми!

Уска грла српске економије

Стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик каже да би требало ослободити уска грла српске економије како би се обезбедио привредни раст. ММФ наводи да би требало поправити пословну климу, почети са применом закона о реституцији и реформисати јавна предузећа.

Србија мора да уведе дефанзивне и офанзивне мере да би ублажила ефекте глобалне економске кризе, каже за РТС стални представник Међународног монетарног фонда у Србији Богдан Лисоволик.

Под дефанзивним мерама Лисоволик подразумева програм из предострожности Србије са ММФ-ом. Еврообвезнице ће, наводи Лисоволик, помоћи Србији да не зависи од краткорочног рефинансирања дуга све док се циљни дефицит буде поштовао.

Представник ММФ-а сматра да би економски раст требало да буде у жижи српске политике.

Како би се ослободила уска грла српске економије, Лисоволик предлаже да се поправи пословна клима и да се почне са применом закона о реституцији, који ће ослободити друго уско грло – тржиште рада.

Као треће уско грло Лисоволик наводи јавна предузећа, која би требало реформисати тако да "доприносе расту економије и пружају боље услуге, а не само да троше ресурсе друштва".

Стални представник ММФ-а додаје да Србија није изолована од ефеката глобалне економске кризе, али да је направила добру изолацију у фискалној области и у банкарском систему.

Говорећи о ребалансу буџета, представник ММФ-а каже да не очекује проблеме у вези са тим.

"Буџет је мање-више, на први поглед, у складу са оним што смо договорили. Крајем прошле недеље добили смо буџетски документ после техничких исправки. Тренутно се преводи и у наредних дан-два послаћемо га извршном одбору ММФ-а. Не очекујем проблеме", наводи Богдан Лисоволик.

Иако је ММФ умањио процену привредног раста Србије, Лисоволик наводи да то одступање није велико. "Раст ће и даље бити позитиван у већини земаља света, иако постоје погоршања", додао је Лисоволик.

Према речима Лисоволика, Европа мора агресивно да се позабави банкарским системом и свака економија мора да нађе начин да обезбеди ефикасну реакцију на националном нивоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи