Читај ми!

Развојна банка шанса за привреду

Србија следеће године добија Развојну банку, најавио премијер Мирко Цветковић. Привредници од такве банке очекују кредите који ће подстаћи извоз и отварање нових радних места.

Дуго најављивану Развојну банку привреда Србије добиће идуће године, каже премијер Мирко Цветковић. Привредници од такве државне банке очекују повољне, дугорочне кредите који неће бити додељивани по партијској линији, већ за оне пројекте који су намењени извозу и отварању нових радних места.

За привреднике ће Развојна банка доћи у тренутку када су потрошене све залихе новца, када дугови расту, а кредити које нуде пословне банке су скупи.

"Само нове инвестиције и дугорочни кредити могу смањити незапосленост, а то не може да се догоди без нове Развојне банке", изјавио је директор "МК Комерца" Миодраг Костић.

У привреди се слажу да је изгубљено доста времена на то да се скроји закон о Развојној банци, али да је важно да нема недоумица и проблема када почне да ради.

"Битно је да одлучивање у банци буде професионално и деполитизовано", рекла је потпредседница ПКС Видосава Џагић.

Не тако слатка мука Владе је та, што је, према незваничним проценама, за почетак рада те банке потребно милијарду евра. За саму банку премијер каже да је од стратешког значаја и да је то разлог што се пажљиво припрема.

"Интензивно радимо на формулисању свих детаља о томе како ће Банка да функционише. Очекујем формално оснивање за два-три месеца, а почетак ефективног рада од почетка следеће године", истакао је премијер Србије Мирко Цветковић.

Из угла пословних банака, Развојну банку не виде као конкуренцију.

Драгиња Ђурић из Банке Интеза каже да ће јој бити драго ако Развојна банка будe у фукцији развоја реалног сектора и ако каматне стопе буду неоптерећене свим оним како послују пословне банке.

Да се оснује банка која ће имати јефтиније и лакше доступне кредите привредници апелују од почетка кризе, наводећи да је Србија једина земља у региону која нема такву банку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи