Читај ми!

"Северни ток" за боље снабдевање

Гасовод "Северни ток" је завршен и до новембра крећу прве испоруке тог енергента. Плутајућа складишта течног природног гаса велика конкуренција планираним гасоводима "Јужни ток" и "Набуко", сматрају стручњаци.

Прве испоруке гаса, кроз завршени "Северни ток" крећу од новембра, тако да Украјина није више једини правац за снабдевање Европе руским гасом.

"Северни ток", који се протеже испод Балтика и спаја Русију и Немачку, већ се пуни техничким гасом.

Власници "Јужног тока" поручују да је тај гасовод комерцијална прилика која се не пропушта. Половину власништва тог гасовода има "Гаспром" а другу половину деле италијански ЕНИ, француски ЕДФ и немачки БАСФ. Појединачне студије за подводне и копнене гране гасовода су, кажу, завршене.

Из "Гаспрома" очекују да ће заједничка студија за "Јужни ток" бити завршена до краја 2011. године, што ће омогућити да се објаве и тачна траса гасовода и издаци. То значи наставак инвестиција и почетак грађевинских радова како би гас том трасом почео да тече 2015. године, када је и планирано", саопштено је из "Гаспрома".

"Северни и Јужни ток" обезбедиће европским потрошачима додатних 120 милијарди кубних метара гаса годишње.

Како би умањила зависносност од руског гаса, ЕУ поново поручује да гас из Каспијског региона жели за гасовод "Набуко". Намеће се питање да ли су Европи потребна два, три нова гасовода.

"Темпо којим ће се развијати потрошња и конкуренција определиће и 'Јужни ток' и 'Набуко'. По мом схватању, они остају конкуренција не само међу собом и у односу на друге гасоводне пројекте, већ и на терминале за природни гас", каже економиста и аналитичар Александар Ковачевић.

Плутајућа складишта

Међутим, све је више стручњака који сматрају да су плутајућа складишта течног природног гаса велика конкуреција планираним гасоводима "Јужни ток" и "Набуко".

У Медитерану такве терминале већ спремају Грчка и Турска, а гас се допрема из Катара, Египта, Индонезије и Аустралије.

"Снабдевање из више извора је веома корисно. Ми сада имамо један непријатан правац снабдевања, само са једне стране са севера код Хоргоша, па било шта да се деси на том гасоводу, јужно од тог места потрошачи остају без гаса, што је технички апсолутно неоправдано", сматра председник Удружења за гас Србије, Војислав Вулетић.

Због скупог гаса, Украјина је као транзитна земља више пута блокирала доток руског гаса у Европу. Последњих недеља, Украјина поново покушава да измени гасни споразум са Русијом, што је довело до нових тензија на релацији Кијев – Москва. Украјина предлаже и да "Јужни ток" промени правац и иде преко њене територије, што Руси одбијају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи