Читај ми!

Храна поново поскупљује

До краја септембра и почетком октобра, од 4 до 23 одсто поскупеће месне прерађевине, неке врсте рибе, слаткиши, грицкалице, сокови и вина појединих произвођача, најављују трговци. На храну и безалкохолна пића и даље одлази скоро пола плате.

Просечног потрошача у Србији најчешће највише брину цене. До краја септембра и почетком октобра, од 4 до 23 одсто поскупеће месне прерађевине, неке врсте рибе, слаткиши, грицкалице, сокови и вина неких произвођача, кажу трговци. Све је извесније и поскупљење меса.

Просечно домаћинство у Србији месечно располаже са тек нешто више од 50.000 динара, а од августа прошле до августа ове године, цене су порасле 10 и по одсто. Просечна зарада у јулу била је око 39.000 динара.

Храна и безалкохолна пића односе највише новца - 44,3 одсто. Следе комуналије, транспорт и комуникације. Просечан становник Србије за те четири ставке потроши више од 70 одсто прихода, а поскупљења не престају.

"Основни узрок поскупљења је, пре свега, велика јавна потрошња. Последица те јавне потрошње јесте да наша привреда није конкурентна. Наша сазнања су да привреда у ствари није повисила цене због свог неког рада, него зато што су сировине поскупеле. Тако да је, по нама, велики део ових поскупљења оправдан", изјавио је Горан Ковачевић из Уније послодаваца Србије.

Није реално очекивати да инфлација до краја године остане једноцифрена, процењују економисти. Суша и мањи приноси негативно ће утицати на раст цена.

"Главни узрок велике инфлације у Србији, која је перманентна, нажалост је у томе што влада нема успеха у економским реформама. Уместо да спроводи структурне реформе и да смањује јавну потрошњу, примењују се палијативне мере које личе на случај када лекар даје таблету да би смањио температуру, а основни узрок болести који има пацијент остаје и даље занемарен", рекао је економиста Данило Шуковић.

Синдикалци нису задовољни стандардом. Кажу да Влада није ефикасно контролисала цене основних животних намирница.

"На ову примедбу, у овом тренутку, ми немамо реалан адекватан одговор. Према томе, та примедба апсолутно стоји на месту. Припремамо одређен низ мера којима би се спречио раст основних животних намирница какав смо имали у протеклих пола године", истакао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Ако је за утеху, цена хране и безалкохолних пића у августу, због нижих цена воћа и поврћа у том периоду пала је за 1,3 одсто.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи