Читај ми!

Стиже јефтинији шећер

Од уторка или среде, шећер по цени од 103 динара наћи ће се у трговинама широм Србије, након што је Влада одобрила Дирекцији за робне резерве пласман на тржиште 6.000 тона шећера у наредна два месеца.

Шећер из Робних резреви по малопродајној цени од 103 динара по килограму требало би да се нађе у трговинама широм Србије од уторка или среде, речено је у Дирекцији за робне резерве.

Влада Србије на седници од 28. јула одобрила је Дирекцији за робне резерве пласман на тржиште 6.000 тона шећера у наредна два месеца, по 3.000 тона месечно, ради стабилизације тржишта.

Разлог за интервенцију из Робних резерви је нестабилност цена шећера, које су у протекле две седмице мењане више пута.

Пре поскупљења средином јула, шећер се у трговинама продавао од 98 до 103 динара по килограму, да би после цена те намирнице износила између 107 и 120 динара по килограму.

Дирекција за робне резерве шећер ће продавати по цени од 87,50 динара по килограму са роком плаћања до 30 дана од дана преузимања, а снабдевачи су у обавези да купљени шећер из Робних резерви продају у својим продајним објектима по јединственој малопродајној цени до 103 динара по килограму.

У ту цену је укључена трговинска маржа, зависни трошкови и порез на додату вредност од осам одсто. Продавци су обавезни и да видно обележе да шећер потиче из републичких робних резерви.

Пут ка стабилизацији тржишта

Дирекција за робне резерве продаваће шећер снабдевачима који немају финансијска дуговања, нису у спору по било ком основу са том дирекцијом, а неопходно је и да буду ликвидни.

Стручњаци сматрају да ће пласман шећера из Робних резерви допринети стабилизацији тржишта до нове производне кампање.

Директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић оценио је за да је одлука о пуштању шећера из Робних резерви у промет "прави потез" који ће довести до смиривања тржишта.

"Робне резерве су управо смишљене да смире тржиште, да буду избегнуте велике осцилације цена које су сада присутне", рекао је директор Цвијановић.

Цвијановић је указао да предстоји и припрема зимнице "која је велики потрошац шећера", због чега је такође било важно стабилизовати тржиште шећера у земљи.

Председница Центра потрошача Србије Вера Вида рекла је да је малопродајна цена килограма шећера од 103 динара реална и приступачна потрошачима за разлику од 120 динара или чак у појединим трговинама 130 динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи